dinsdag 23 juli 2024
FN TOP add FN TOP logo

Glastuinbouw geeft met manifest heldere boodschap af in aanloop naar verkiezingen

Glastuinbouw geeft met manifest heldere boodschap af in aanloop naar verkiezingen

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hebben dertien partijen in de glastuinbouw, waaronder Glastuinbouw Nederland, GroentenFruitHuis, Royal FloraHolland en Plantum, gewerkt aan een verkiezingsmanifest. In het manifest roept de glastuinbouw het toekomstig kabinet op om maatwerkoplossingen voor de glastuinbouwsector te bieden en deze niet over een kam te scheren met open teelten. Daarbij benadrukt het ook het economisch belang van de sector. 

De glastuinbouw omvat 2.780 bedrijven die met ruim 74.000 medewerkers zorgen voor een exportwaarde van 7,6 miljard euro. De partijen willen de politiek laten zien welke bijdrage de tuinbouwsector levert aan een groene en gezonde toekomst en schone leefomgeving. “Er zijn veel uitdagingen, maar ook kansen, zowel op het gebied van water en plantgezondheid als energie en arbeid. Niet alleen de Tweede Kamerverkiezingen, maar ook de Europese verkiezingen komen dichterbij.” In de aanloop naar de Europese verkiezingen in 2024 hebben de partijen daarom ook een Engelstalig manifest opgesteld.

"Als wereldspeler in groente, fruit, bloemen en planten, kan de Nederlandse tuinbouw bij uitstek onze voedselvoorziening en de gezondheid van miljoenen Europeanen op de meest duurzame wijze stimuleren. Als cluster bevorderen we niet alleen de welvaart in Europa, maar ook ver daarbuiten in derde landen", aldus Glastuinbouw Nederland.

Na de val van kabinet Rutte IV waarschuwde voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland voor mogelijke, ongewenste vertraging op een aantal belangrijke dossiers, waaronder de energietransitie. "Deze val moet niet tot economische achteruitgang leiden." Direct daarna zijn de branches die zijn verenigd in Greenports Nederland bijeengekomen om te spreken over de economische impact, maar ook over een gezamenlijk signaal voor het toekomstig kabinet. "Van belang is om nu samen te werken en vanuit het volledige tuinbouwcluster te laten zien hoe wij kunnen bijdragen aan de oplossing en groene en gezonde toekomst van Nederland", aldus Bom-Lemstra.
 


Leandra de Boef | 03-08-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS