vrijdag 12 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Omwonenden leliekweker zien opening in uitspraak rechter om verder te procederen

Omwonenden leliekweker zien opening in uitspraak rechter om verder te procederen

De omwonenden van leliekweker Maatschap Joling zien een opening in de uitspraak van de rechter en zijn daarom een crowdfunding gestart. Ze willen met de crowdfunding geld ophalen om te kunnen procederen tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt.

Op de crowdfunding website Aardigeburen stellen de omwonenden dat de leliezaak nog niet afgelopen is en dat er geld nodig is voor een bodemprocedure en de bestuursrechtelijke zaak die ook nog loopt. Ze stellen dat de uitspraak van de rechter baanbrekend is. Voor het eerst wordt er paal en perk gesteld aan gifgebruik vanwege de gezondheid van omwonenden. 

AARDigeburen is opgezet door burgers en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor een schone landbouw zonder gif. Het wordt gesteund door onder andere Urgenda*, ASN Bank, Bijenstichting, Caring Doctors, Greenpeace, Meten-Weten, Natuur & Milieu, De Natuur en Milieufederaties, Parkinson Vereniging, Pesticide Action Network (PAN) Netherlands en Vogelbescherming.

Op de website hebben de organisaties op een rij gezet wat mensen kunnen doen die zich zorgen maken over hun gezondheid in verband met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

*Actiegroep Urgenda won in 2015 de Klimaatzaak. De rechter droeg de Staat aan de hand hiervan op meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering en de CO2-uitstoot voor 2020 met 25 procent te verminderen. De actiegroep geeft aan zelf doorbraakprojecten te starten als dat nodig is 'en als deze nog niet door anderen wordt gedaan.
 


Leandra de Boef | 01-08-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS