zaterdag 22 juni 2024
FN TOP logo FN TOP add

Dümmen Orange brengt CO2-emissies luchttransport fors naar beneden

Dümmen Orange brengt CO2-emissies luchttransport fors naar beneden

Met een slimmere aanpak van de supply chain weet veredelaar Dümmen Orange fors te besparen op de hoeveelheid luchtvrachtkilometers, en daarmee op de emissie van CO2. De veredelaar produceert het uitgangsmateriaal voor gewassen als Dianthus, Kalanchoe en Poinsettia dichter bij de afzetmarkt. Hierdoor zijn er veel minder vliegkilometers nodig om de stekken van het bedrijf bij klanten te brengen. De luchttransportlijnen zijn korter en de CO2 emissies zijn daardoor fors naar beneden gebracht.

Dümmen Orange is in 2020 begonnen met het zogenoemde Footprint Project, een ingrijpende operatie om de supply chain van het bedrijf te optimaliseren en de ecologische impact van luchttransport fors te verminderen. Benjamin Goepferich, Regional Direction Africa, legt uit: "Het uitgangspunt van ons Footprint Project is dat we luchtvrachtroutes versimpelen en verkorten. In 2020 zijn we begonnen om een deel van onze moederplanten vanuit Centraal Amerika naar Afrika te verplaatsen.
 
Het hoofdbestanddeel van de operatie was de verplaatsing van ongeveer 57 miljoen stekken productievolume van El Salvador en Guatemala naar Kenia. Ook gingen er moederplanten van Tanzania naar Guatemala. Een aanzienlijk deel van onze klanten in Noord Amerika bedienen we nu vanuit onze farms in Centraal Amerika, en onze klanten in Europa vanuit Afrika. Hierdoor kunnen we de lange, meer milieubelastende routes over de oceaan van Afrika naar Amerika, en van Centraal Amerika naar Europa, zoveel mogelijk beperken."

Elk van Amerika naar Afrika verplaatst gewas levert een besparing op van ongeveer 3000 kilometer per vlucht naar Europa. Bij gewassen die van Afrika naar Centraal Amerika zijn verplaatst is de besparing maar liefst 11000 kilometer per vlucht. Goepferich: "We hebben de data binnen van het afgelopen productieseizoen, dat net is geëindigd. Vanuit Kenia hebben we bijna 25 miljoen stekken aan Europa geleverd die voorheen uit Centraal Amerika kwamen. Dat is zo’n 37 ton.. het gewicht van meer dan tien Afrikaanse vrouwtjesolifanten. Een indrukwekkend getal, zeker als je bedenkt hoe klein en licht onze stekken zijn."

Behalve milieuvoordelen, levert het Footprint Project ook kwaliteitswinst op. "Kortere en simpelere transportroutes, zonder tussentijdse overslag op luchthavens, stellen ons in staat om de cold chain beter te managen. En dat komt de kwaliteit van onze producten ten goede", aldus Goepferich.

Kortere luchttransportlijnen besparen gewicht van meer dan 10 olifanten aan vracht (foto: Chris Stenger via Unsplash)


Redactie Floranews | 01-08-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS