zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Wisselende online trends in tuinbranche

Wisselende online trends in tuinbranche

De bezoekersaantallen op websites in de tuinbranche verbeteren in het tweede kwartaal van 2023, na een moeizame start van het jaar. De vraag naar kamerplanten is met 4 procent gedaald, naar tuinmeubelen werd 8 procent meer gezocht en het aantal zoekopdrachten rondom tuincentra lag procent hoger dan in 2022. Dit blijkt uit de nieuwste Garden Retail Market Update van Garden Connect. 

“Ieder kwartaal analyseren we online trends in de tuinbranche. Vrijwel alle cijfers in het eerste kwartaal van het jaar lieten een daling zien ten opzichte van 2022, maar in kwartaal twee ziet het er, gemiddeld gezien, beter uit. De stijging in de bezoekersaantallen en omzet is een onverwachts maar goed teken", legt Edwin Meijer uit. Hij is één van de oprichters van Garden Connect.

In de Garden Retail Market Update wordt een groep van 550 trefwoorden geanalyseerd, verdeeld over verschillende categorieën. “We doen deze analyse in 5 landen en wij zien overal een voorzichtige stijging. Het voorjaar begon koud, maar vanaf eind mei en de hele maand juni waren de temperaturen voor tuinieren perfect. Er was in 2023 minder regen en meer zonuren. Wel zien we dat de vraag naar dure artikelen als tuinmeubelen en barbecues afvlakt. Dat zien we ook in de gemiddelde orderwaarde in webshops van tuincentra die licht daalt.”

Benchmark

Naast de zoekopdrachten in Google wordt ook een benchmark gemaakt van de data die Garden Connect zelf heeft: “We krijgen veel vragen over benchmarks dus deze informatie delen we ook. Zo kwamen er gemiddeld bijna 22.000 bezoekers op de website van het gemiddelde Nederlandse tuincentrum in het tweede kwartaal. Dit wisselt enorm per website, maar de benchmark geeft wel een idee of een individueel tuincentrum goed bezig is”.

E-commerce is wisselend, maar blijft groeien

De groei van het aantal online aankopen vlakt af in kwartaal 2. Toch is het niet zo dat er geen uitzicht is: “We zien uitschieters naar boven en naar beneden. De gemiddelde kwartaalomzet van de webshops op ons platform is in het eerste kwartaal van 2023 51 procent hoger dan vorig jaar. Het gemiddelde aankoopbedrag is €188,72, wat aanzienlijk lager is dan in dezelfde periode in 2022. Wellicht vertekenen onze eigen inspanningen deze resultaten, want we hebben ingezet op een verbetering van conversies in webshops. Gemiddeld zijn die met 26 procent toegenomen, wat natuurlijk verklaart waarom de omzet omhoog is geschoten. Maar zonder vraag geen omzet dus het is een positief signaal.”


Redactie Floranews | 25-07-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS