zondag 26 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Jaarlijks ledencongres van Fleuroselect in teken van Oost-Engelse bloemenpracht

Jaarlijks ledencongres van Fleuroselect in teken van Oost-Engelse bloemenpracht

Jaarlijks ledencongres van Fleuroselect in het teken van Oost-Engelse bloemenpracht
Meer dan 100 deelnemers uit 11 verschillende landen kwamen van 3 tot 6 juli naar het Engelse Stoke by Nyland (in de buurt van Colchester) voor het 52ste jaarlijkse ledencongres van Fleuroselect. Dit keyevent voor de veredelingssector combineert het bezoeken van relevante bedrijven, proefvelden en lokale sierteelt-highlights met netwerken onder collega's en vrienden uit de branche. Dit jaar werd het evenement georganiseerd door Simon Crawford van Burpee U.K. in samenwerking met het Fleuroselect-secretariaat. Tijdens het congres werden ook de Gold Medal Winners 2024 uitgereikt, werd Elisabeth Sahin geëerd voor haar belangrijke bijdrage aan de sierteeltsector. Aangezien 2023 het laatste jaar is dat Karol Pawlak van Vitroflora president is Fleuroselect, werd hij tijdens het congres bedankt voor zijn vijf bestuursjaren.

Proefvelden Mr. Fothergill's Seeds en Floranova

Fleuroselect-leden Mr. Fothergill's Seeds en Floranova stonden dit jaar op het programma als bedrijfsbezoek. Bij Floranova, dat onderdeel uitmaakt van de Syngenta Group, kon de delegatie de hoogtepunten uit het sortiment bekijken, inclusief de introducties voor 2024 en vele Fleuroselect-winnaars. Bij zaadpakjes-producent Mr. Fothergill's Seed bekeek de groep een aantal van de varieteiten uit het sortiment en werden de nieuwste verpakkingsmachines bezocht. Op beide locaties was tevens een Fleuroselect-proefveld waar juryleden de rassen konden beoordelen die dit jaar zijn ingezonden voor een Fleuroselect Gold Medal en/of Novelty Protection.

Tuinen van Royal Horticultural Society Hyde Hall

De RHS Garden Hyde Hall vormde een van de hoogtepunten van het programma, met een rondleiding door de prachtige tuinen, inclusief de 'Dry Garden' met droogtetolerante planten. Veel interesse was er ook voor de Floral Fantasia Garden, aangelegd door wijlen Peter Seabrook en nu gesponsord door de sierteeltsector. Deze tuin biedt een grote verscheidenheid aan perkplanten van vooraanstaande veredelaars, inclusief een groot aantal Fleuroselect Gold Medal- en FleuroStar-winnaars. Ook staat deze tuin in het teken van ‘2023 het jaar van de Salvia’ met een display van meer dan 100 Salvia-rassen uit zowel zaad als stek waarmee RHS eveneens een Award of Garden Merit proef opzet.

Bloemperken bevorderen biodiversiteit

Fergus Garrett, invloedrijke tuinbouwdocent en hoofdtuinier van de tuinen van het Great Dixter House gaf een uitstekende keynote presentatie. Aan de hand van voorbeelden uit deze prachtige Engelse, historische tuin liet hij zien hoe vrij in de natuur levende dieren en kleurrijke bloemperken een succesvolle combinatie kunnen zijn om biodiversiteit te bevorderen. Great Dixter voerde onlangs een uitgebreide biodiversiteitsaudit uit van de gebouwen en velden. Hieruit bleek hun enorm potentieel als model voor de integratie van biodiversiteit in het hart van tuinbouw en tuinieren.

Philipp Klein Samen en Seedlynx treden toe als lid

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op RHS Hyde Hall werden twee nieuwe bedrijven verwelkomd als Fleuroselect-lid. Philipp Klein GmbH is een familiebedrijf dat sinds 1863 zaadzakjes produceert voor retailers en consumenten in Duitsland. Frankonia en Samen Pfann zijn de meest bekende merken. Seedlynx is een veredelaar en distributeur van Lathyrus. Het bedrijf verkoopt losse en verpakte zaden van meer dan 200 rassen aan telers, groothandelaren en retailers in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Gold Medal Winners 2024 uitgereikt

Medailles en certificaten werden uitgereikt voor de drie varieteiten die de Fleuroselect Gold Medal 2024 wonnen. Klaudia Benary-Redlefsen en Matthias Redlefsen van Benary namen de Gold Medal voor Gazania rigens Zany Sunny-Side Up in ontvangst; Ard Ammerlaan van Prudac ontving de medaille voor Lycopersicon esculentum Tiny Temptations F1 Orange en Henk van der Velde, veredelaar van Burpee Europe kreeg de Gold Medal voor Helianthus annuus Desire Red.

Elisabeth Sahin – Onderscheiden met Fleuroselect Laureat

Elisabeth Sahin werd geëerd voor haar belangrijke bijdrage aan de sierteeltsector. Als voormalige eigenaar van het veredelingsbedrijf Sahin Zaden B.V. staan zij en haar overleden echtgenoot Kees Sahin voor de introductie en vermarkting van vele uitstekende rassen uit hun uitgebreide veredelingsprogramma. Deze omvatten zowel Fleuroselect Gold Medals als Approved Novelties. Vele varieteiten zijn nog steeds verkrijgbaar bij Takii Seed, zowel in hun Home Garden- als in hun professionele assortiment. Elisabeth is de eerste vrouw die deze prestigieuze onderscheiding ontvangt.

Bedankt Karol Pawlak

Voor Karol Pawlak van Vitroflora is 2023 zijn laatste jaar als president van Fleuroselect. Hij werd door de leden bedankt met een speciaal gegraveerde spade. Hij bedankte op zijn beurt de bestuursleden, het secretariaat en alle Fleuroselect-leden voor hun steun tijdens zijn vijf voorzittersjaren.

Jaarlijkse ledencongres 2024 in Salzburg

Volgend jaar vindt het jaarlijks Ledencongres plaats in Salzburg, Oostenrijk. Op het programma staan o.a. bezoeken aan Renner Young Plants, partner van Florensis, en Gastager GmbH, partner van Selecta one.


Redactie Floranews | 25-07-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS