zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Mindfulness in de natuur: ervaar rust en kleur van pluktuin Kweeklust #blog

Mindfulness in de natuur: ervaar rust en kleur van pluktuin Kweeklust #blog

Voor dit blog stapte ik in de auto naar het prachtige Lisse, want nadat de tulpenvelden zijn uitgebloeid is dit nog steeds een prachtige streek om te bezoeken. Ik ging op bezoek bij Monique van Pluktuin Kweeklust. Deze betoverende tuin is een ware schatkamer vol kleurrijke bloemen en een oase van geluk. Van de voorbereidingen in april tot de pompoenen in oktober, deze pluktuin heeft alles te bieden wat je hartje begeert. Ik neem je graag mee op mijn bezoek vol blijdschap, zoemende bijen en mindfulness in deze magische bloemenhemel.

Voorbereidingen in april

Terwijl de bloembedden nu in volle bloei staan, begint het avontuur in Pluktuin Kweeklust met de voorbereidingen in april. De enthousiaste eigenaresse Monique vertelt vol passie over haar pluktuin die zen nu voor het 4e jaar bestierd.
Met een passie voor pompoenen, die al vele jaren teruggaat, besluit Monique in 2020 om een pluktuin te starten. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby met anderhalf bloemenbed, groeide uit tot een prachtige plek waar bezoekers kunnen genieten én plukken van de natuurlijke schoonheid die moeder natuur ons te bieden heeft.

Bij Pluktuin Kweeklust word je met open armen verwelkomt. Op de roze picknick tafel staat de hele dag thee klaar en is er altijd tijd en ruimte voor een praatje of ervaringen te delen. ”Iedereen is van harte welkom; om bloemen te plukken, rond te kijken of foto’s te maken, bijna alles kan en mag”, aldus een bevlogen Monique. Er zijn maar liefst 40 verschillende soorten bloemen en grassen te vinden. Deze kleurrijke variëteit aan eenjarige bloemen zorgt ervoor dat er altijd iets nieuws te ontdekken is. Ook is er een ‘tunnelkas’ waarin bijzondere planten zijn te vinden zoals onder andere sponskomkommers en tabaksplanten. Sommige bloemensoorten nemen je mee terug naar lang vergeten tijden. Zo brachten ze mij in mijn herinneringen terug naar de prachtige schooltuin van Huis te Lande, waar ik mijn bloemistenopleiding deed. Er was daar een prachtige tuin waar wij de plantennamen leerden en tijdens de les vaak bloemen knipten om boeketten en bloemstukken mee te maken. Het toeval wil dat Monique ook op deze school heeft gezeten en ik via een gezamenlijke vriendin, Marit, in contact kwam met Monique.

Tijdens mijn bezoek was het een komen en gaan van mensen die een mooi boeket kwamen plukken; een oma met haar kleinzoon, twee dames op de fiets en ook toeristen weten de weg naar de pluktuin te vinden. De rustgevende omgeving van de tuin en het knippen van de bloemen nodigt uit tot momenten van mindfulness, waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en kunt genieten van het moment.

Pompoenen in oktober

Naast de bloemenpracht biedt Pluktuin Kweeklust ook een speciale traktatie voor de herfstliefhebbers: pompoenen! Vanaf oktober ‘verkast’ Monique naar haar andere passie; een waar pompoenparadijs aan de Akervoorderlaan 1 in Lisse. De levendige kleuren en unieke vormen van de pompoenen zorgen ook in het najaar voor prachtige kleuren.

Pluktuin Kweeklust koestert de pracht van inheemse soorten en wilde bloemen. Met bloemen zoals leverkruid, Nepeta en lythrum creëren ze een harmonieuze omgeving die niet alleen de bezoekers betovert, maar ook een uitnodigende plek vormt voor talloze insecten. Terwijl ik tussen de bloembedden dwaalde, viel me op hoeveel insecten er waren. De tuin was een echt paradijs voor bijen, vlinders en andere kleine kriebelende wezentjes. Je zult versteld staan van de diversiteit aan kleuren en geuren die deze wilde bloemen met zich meebrengen. De honing die deze bezige bijen voort brengen is ook gewoon te koop en ik kan je vertellen, de smaak is fantastisch!

“Het werken met de bloemen en het contact mensen vind ik het allerleukste. Vorig jaar had ik hier zelfs een meisje wat met haar paard langs kwam en foto’s maakte tussen de bloemen, dat zorgde voor prachtige plaatjes” — Monique Lardenoye

Een bezoek aan Pluktuin Kweeklust is gegarandeerd een ervaring waar je blij van wordt. De vreugde die je voelt terwijl je de prachtige bloemen bewondert, wordt versterkt door het contact met andere enthousiaste bezoekers. Het is een plek waar mensen samenkomen, tips uitwisselen en simpelweg genieten van de bloemenpracht.

Favoriete bloemen: Zinnia en Cosmea

Als ik Monique vraag één favoriete bloem te moeten kiezen uit deze weelde van kleuren, dan is de keuze moeilijk en worden het er al snel twee: Zinnia's en Cosmea's. De heldere en levendige kleuren van deze bloemen gaan nooit vervelen en passen vrijwel overal bij. Ze stralen vreugde en energie uit, waardoor ze perfect passen bij de vrolijke sfeer van Pluktuin Kweeklust.

Breng zelf een bezoek en pluk je eigen boeket

Pluktuin Kweeklust in Lisse is een heerlijke plek waar kleuren, geuren en vreugde samenkomen. Van de voorbereidingen in april tot de pompoenen in oktober, deze tuin biedt een onvergetelijke ervaring voor alle zintuigen. De inheemse soorten, de rustgevende sfeer en het contact met andere mensen maken van een bezoek aan deze pluktuin een waar geluksmoment. Met een prachtige bont plukboeket keerde ik huiswaarts. Bij aankomst kun je kiezen uit drie maten emmertjes; €7,50, €10 of €12,50. Schaartjes zijn aanwezig en plukken maar!
Dus, waar wacht je nog op? Verlies jezelf in de betoverende bloemenpracht van Pluktuin Kweeklust en laat je hart vullen met vreugde en inspiratie! Check vooraf even de facebookpagina om teleurstellingen te voorkomen. Je vindt Pluktuin Kweeklust in Lisse aan de Achterweg-Zuid ter hoogte van nummer 94. En zo’n plukboeket vraagt natuurlijk om een toffe vaas, dus combineer je bezoek meteen aan een rondje kringloop; de Driesprong, De Bollenstreek of Vintage and More (alleen op zaterdag en zondag geopend).

Maarten Huisman
www.mppr.nl - hello@mppr.nl - 0612193798

Bron: www.Floranews.com
24-07-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS