dinsdag 23 juli 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Bloemen- en plantenexport eerste helft 2023 gedaald, maar laat wel lichtpuntjes zien

Bloemen- en plantenexport eerste helft 2023 gedaald, maar laat wel lichtpuntjes zien

De Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft de eerste helft van 2023 afgelosten met een exportwaarde van 4 miljard euro, een krimp van 4 procent. De export van bloemen daalde met 4 procent naar 2,4 miljard euro en voor planten daalde de export met 2 procent naar 1,6 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend.

Over de laatste twee maanden, mei en juni, is weliswaar een kleine plus te zien, maar de exportvolumes blijven daarbij wel achter, evenals de export naar de belangrijkste exportlanden Verenigd Koninkrijk (VK) en Frankrijk. De export naar het VK is gekrompen met ruim 7,5 procent en naar Frankrijk met bijna 10 procent. Ook de export naar Duitsland laat een krimp zijn. Deze is met ruim 2,5 procent wel een stuk minder groot. De export naar Italie en Belgie laat nog een kleine plus zien.

“De laatste twee maanden tonen kleine lichtpuntjes in de cijfers ”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. Handelaren maken zich zorgen over de nog hogere kosten voor personeel, inspecties en transport. “We hopen dat handelaren in staat zijn om hun marges te behouden of te vergroten. Een schappelijke prijs voor onze mooie bloemen en planten is nodig om de kosten te kunnen maken”, concludeert Mesken. Verder hoopt hij dat de ingezette kleine plus verder doorgezet wordt in de zomer en het najaar. "Het zou mooi zijn als we aan het eind van het jaar kunnen zeggen dat het nog best wel meegevallen is. Maar het zijn spannende tijden voor ons allemaal, maar zeker ook voor de sierteeltsector en de handel."


Redactie Floranews | 17-07-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Plantarium2024


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS