zondag 26 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Effect daglengte op bloei chrysant hangt af van lichtspectrum

Effect daglengte op bloei chrysant hangt af van lichtspectrum

Sharath Malleshaiah heeft de rol van het lichtspectrum bij het sturen van bloei van daglengtegevoelige planten onderzocht. En dan met name chrysanten. Uit het onderzoek blijkt dat het verlengen van korte dagen met blauw LED-licht resulteerde in bloei. En dat de spectrale samenstelling van de eerste 11 uur van de fotoperiode de bloeireactie beïnvloedde. Verrood licht overdag belemmerde de bloei onder met blauw LED-licht verlengde korte dagen.

Chrysant heeft lange nachten nodig om tot bloei te komen, en tijdens de winter in noordelijk gelegen gebieden beperken lage lichtniveaus de gewaskwaliteit en productiviteit. Sharath Malleshaiah onderzocht daarom het gebruik van dynamische LED-verlichting, om een ​​hogere dagelijkse lichtsom te bereiken en de fotosynthese en plantengroei te verbeteren zonder de bloei in gevaar te brengen. Het onderzoek was gericht op het beantwoorden van specifieke vragen met betrekking tot bloeiregulatie en de rol van het lichtspectrum bij chrysanten en andere kortedagplanten.

Malleshaiah stelde vast dat het verlengen van korte dagen met blauw LED-licht resulteerde in bloei. Daarbij bleek dat met namen de spectrale samenstelling van de eerste 11 uur van de fotoperiode de bloeireactie beïnvloedde. Ver-rood licht overdag belemmerde de bloei onder met blauw licht verlengde korte dagen. Malleshaiah heeft daarnaast in zijn onderzoek gekeken naar de bloeireactie van verschillende kortedagplanten op dynamische LED-verlichting. Daarmee verkreeg hij ook inzicht in de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de bloei. Zijn bevindingen bieden mogelijkheden voor een efficiëntere jaarrondteelt van chrysanten en andere kortedagplanten in verticale landbouwsystemen met behulp van kunstlicht. Sharath Malleshaiah promoveerde dinsdag 4 juli aan de Wageningen Universiteit.

bron: Wageningen University & Research


Redactie Floranews | 07-07-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS