zaterdag 22 juni 2024
FN TOP logo Beurs agenda sierteelt

En nu ben ik er klaar mee... #blog

En nu ben ik er klaar mee... #blog

Vanmiddag had ik een afspraak waarbij ik het verhaal voor de duizendste keer te horen kreeg: 'wij richten ons op 'projects for good' en daarbij zijn bloemen echt een No Go vanwege alle uitstoot en transport enzo...'

Het is waarschijnlijk iets wat we allemaal horen als het gaat over het begrip duurzaamheid en de sierteeltsector. Na deze uitspraak voelde ik een bepaalde frustratie/woede opkomen. Want waarom kijkt iedereen naar de negatieve uitstoot die bloemen en planten hebben? Volgens mij zijn er geen producten die op het moment van productie klimaatpositief zijn. Kijken naar wat het wel doet op maatschappelijk niveau is voor mij van groter belang.

Wat doen bloemen en planten WEL? Als we massaal geen bloemen meer kopen/geven, wat gebeurt er dan met ons geluksniveau of met de werkgelegenheid in productielanden? Het is de moeite waard om eens te kijken wat het met iemand doet als je een vers bosje bloemen krijgt. Echt, dit maakt een groot verschil in vergelijking met een plastic boeketje. Natuurlijk is dit enigszins overdreven en heb ik hier geen feitelijke/wetenschappelijke bewijzen voor. Het is mijn gevoel, en gelukkig zit ik daar niet vaak verkeerd mee. Al is de discussie natuurlijk mooi om aan te gaan.

Aan de andere kant begrijp ik het ook wel heel goed. Als je kijkt naar het nieuws dat er verspreid wordt over de sector, zijn er veel berichten over het 'niet duurzame' karakter. De focus ligt naar mijn idee teveel op wat er niet goed is aan bloemen en planten. Laten wij dit als sector omdraaien en vertellen waarom bloemen en planten juist wel goed voor je zijn. Laten we het echte verhaal vertellen. En ja, daar hoort ook bij dat wij met zijn allen enorm hard moeten werken om te verduurzamen. Het is 100 procent een belangrijk onderwerp. Het gevoel dat ik krijg, is alleen dat het mooie aspect van bloemen en planten wordt ondergesneeuwd door de 'negatieve' berichten.

Leuk dat geschreeuw; 'maar wat doe je er dan zelf aan?' Mijn missie is om met Team Debo de sector te helpen technologie in te zetten om data door de hele keten heen voor dit grotere geheel te gebruiken. Van platformen zoals Thursd.com tot apps zoals Flowering Special Moments of het echte verhaal van RosaPlaza of Bredefleur vertalen naar een hoogwaardige website.

Samen kunnen we de sector echt wel in een positief daglicht zetten. Dat we aan de achterkant hard moeten werken aan verduurzaming, zeker weten! En daar is de sector al goed mee bezig.

Harm Koningen | Deboprojects | Voorsprong door technologie
06 48839294
harm@deboprojects.com

Bron: www.Floranews.com
27-06-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS