dinsdag 25 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

Zeg maar dag tegen dashboards! Hallo Actie! #blog

Zeg maar dag tegen dashboards! Hallo Actie! #blog

Heb je ooit uren zitten staren naar dashboards vol cijfers en grafieken die net zo opwindend zijn als het kijken naar gras dat groeit? Ja, ik ook. Laten we het erover eens zijn: het is tijd om deze saaie data om te toveren in pure actie. Stel je voor dat je in plaats van te staren naar gemiddelden en staafdiagrammen, je in een oogwenk de uitzonderingen van klantgedrag kunt zien. Dat klinkt als een feest, toch?

Tuurlijk is dit een beetje gekscherend en hebben de dashboards enorm veel waarde als je kijkt naar de bedrijfsgegevens waarmee je je onderneming kan sturen op data in plaats van gevoel. Toch zijn het vooral de blauwe karakters, die helemaal blij worden van al die cijfers, die het heerlijk vinden om elke wekelijkse meeting weer de dashboards erbij te pakken en door de cijfers heen te lopen, daar waar de andere na de tweede diagram al weg ziet dommelen.

De afgelopen jaren is er vooral gefocust om de grote bakken data die in de sierteelt aanwezig zijn visueel te maken in dashboards. Volgens mij is het nu tijd om te transformeren naar actie. Bepaal de uitzonderingen waarvan je op de hoogte gehouden wilt worden. Zorg ervoor dat je op tijd inspeelt op deze uitzonderingen voordat je te laat bent.

Of verkopers dit als bedreiging moeten zien? Lijkt mij niet, zie het als kans. Er gebeurt namelijk zoveel wat je niet door hebt als je gefocust bent op omzetcijfers, aantal stelen of de frequentie van bestellen. Je klant begrijpen is als weten wat je beste vriend voor zijn verjaardag wil. En als je klant iets anders bestelt dan normaal, is dat je kans om te zeggen: "Hé, ik heb gezien dat je iets nieuws probeert. Hoe kunnen we helpen?". Dit is geen verkoper-klant praatje meer; dit is relaties bouwen.

Organisaties die zich richten op marge optimalisatie kunnen hier anders op inspelen. Wanneer klanten van hun gebruikelijke bestelpatroon afwijken, gaan de alarmbellen rinkelen! Dit is het moment om je verkoopkanonnen te laden en te schieten. Geef je team de info en zeg: "Hé, die ene klant bestelt ineens iets heel anders. Duik erin!". Voor je het weet, zit je team er bovenop, sluiten ze deals en zijn ze gemotiveerder dan ooit.

Maar het zijn niet alleen verkopers die geactiveerd kunnen worden met deze data. Wat we allemaal gewend zijn zijn de mails van de online shops zoals bol.com, Coolblue en Amazon waarbij je een mail krijgt met relevante producten, tips bij gekochte producten of nieuwe artikelen. Dit kan je ook doen aan de hand van AI. Waar heeft een klant interesse in en in welke producten nog meer. Je ziet dit langzamerhand komen in de sector. Ik zou zeggen, pak je kans en wees onderscheidend, de data is er!

Eerlijk gezegd, wie wil er nu uren staren naar een scherm vol getallen? Laten we slim zijn en focussen op wat belangrijk is - Dashboards zijn geweldig en hebben hun waarde bewezen, maar het is nu tijd voor gerichte actie, de uitzonderingen, de afwijkingen, de spannende dingen!

De tijd tikt, en in deze gekke snelle wereld hebben we geen tijd voor saaie data. Door de uitzonderingen te vangen en te activeren, zetten we de turbo op onze verkoop, spotten we trends als een havik, en worden we de beste vrienden van onze klanten. Dus hup, laten we aan de slag gaan!

Zorg ervoor dat digitalisatie gedragen wordt door je organisatie en je klanten. Meet dit door en blijf innoveren.

Harm Koningen | Mede-eigenaar Deboprojects
Connect via Linkedin of bel op 06 48839294

Bron: www.Floranews.com
21-06-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS