zaterdag 22 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

Tuinbouw kan door samenwerking nog meer waarde toevoegen

Tuinbouw kan door samenwerking nog meer waarde toevoegen

Tijdens het Jaarevent van Greenport West-Holland ging Kees Klomp, lector Betekeniseconomie aan de Hogeschool van Rotterdam, in op de toekomst van de economie – de betekeniseconomie – en de mogelijke rol van de tuinbouw daarin. Het Jaarevent vond plaats in het World Horti Center in Naaldwijk en trok ruim 250 bezoekers, waarvan ruim de helft ondernemers. Thema van het zevende Jaarevent was ‘De betekeniseconomie: wat is onze impact?´

"Het bieden van maatschappelijke waarde wordt een van de belangrijkste eisen in de nieuwe economie", stelde Klomp tijdens het Jaarevent. “Impact betekent succes.” Klomp noemt zichzelf ‘Uneconomist’ en gaf de bezoekers aan het Jaarevent een beknopte cursus economie. De agrarische revolutie zorgde voor de eerste economie, waarbij ‘delen’ centraal stond. Bij de industriële revolutie ging het om ‘dingen’ en de huidige kenniseconomie draait om ‘diensten’. In de betekeniseconomie gaat het om ‘deugden’. Ofwel: betekenis geven aan jezelf, aan je omgeving, aan de maatschappij en de natuur.

Kees Klomp - foto: Rolf van Koppen/Greenport West Holland

Die nieuwe economie betekent dat ondernemers anders naar hun bedrijf moeten kijken. Ze moeten niet alleen meer gericht zijn op winst en omzet, maar ook om zingeving en plezier én om een open relatie met de omgeving. “Dan heb je maatschappelijke waarde.” Familiebedrijven in bijvoorbeeld de tuinbouw kunnen daarbij volgens hem een belangrijke rol spelen: die bedrijven hebben immers vaak een langetermijnvisie en hechten veel aan waarde voor de directe omgeving.

Drie medewerkers van familiebedrijven werden door dagvoorzitter Marijke Roskam geïnterviewd op het podium: Nadia Olsthoorn van OK Plant, Annemarijn van Rossum van Combilo en Kayleigh Ammerlaan van Ammerlaan The Green Innovator. De jonge talenten vertelden over hoe de tuinbouw waarde kan toevoegen. Zo werkt Combilo bijvoorbeeld aan een bedrijf dat reststromen wil verwaarden.

Nadia Olsthoorn van OK Plant, Annemarijn van Rossum van Combilo en Kayleigh Ammerlaan van Ammerlaan The Green Innovator - foto: Rolf van Koppen/Greenport WestHolland

Tijdens een paneldiscussie vertelden Beyond Chrysant en de drie genomineerden voor de themaprijs van de Tuinbouw Ondernemersprijs Dutch Wasabi, Biota Nutri en Theelers over waarom en hoe zij werken met reststromen.

Een ander bedrijf dat actief is met reststromen is Food for skin. Dat bedrijf maakt cosmetica gebaseerd op zaden, schillen en sap van tomaten. Angela Ursem: “Elke minuut verdwijnt in Europa 7 kilo aan microplastics via doucheputjes in het riool. Daarom zijn we op zoek gegaan naar alternatieve producten. En die zijn te vinden in veel groenten. Niet alleen in tomaat, maar ook bijvoorbeeld in broccoli en komkommer.”

Talent
Het is belangrijk dat de tuinbouw de beschikking blijft houden over talent. Daarom deed de Greenport Horti Campus – dat het Innovatiepact van Greenport West-Holland uitvoert – een aanvraag voor een financiële bijdrage uit het Nationaal Groeifonds. Enkele dagen voor het Jaarevent werd bekend dat die bijdrage er inderdaad komt. Rick van Dam, bestuurslid van de Greenport, ambassadeur Kennis & Innovatie van Greenport West-Holland en voorzitter van de raad van bestuur van Lentiz, toonde zich verheugd. Tijdens het Jaarevent werd bovendien de Horti Academy gelanceerd: een samenwerking van brancheorganisaties en onderwijsinstellingen die ondernemers helpt strategische bedrijfskeuzes te vertalen naar een beleid voor de ontwikkeling van hun medewerkers.

Hoge opkomst
Directeur Jolanda Heistek van Greenport West-Holland is zeer tevreden over het Jaarevent. “Ondanks het warme weer was de opkomst zeer hoog: het Rabotorium van het World Horti Center – gevestigd op een van de locaties van de Greenport Horti Campus – was volledig vol. Bezoekers reageerden zeer enthousiast: over het leerzame programma over de betekeniseconomie. En de boodschap van Kees Klomp was duidelijk: de tuinbouw heeft al veel waarde: we leveren bijvoorbeeld Gezondheid en Geluk. En door samenwerking kunnen we nóg meer betekenis toevoegen aan onze omgeving.” 


Redactie Floranews | 12-06-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS