Hoe gaat het nu met... Judith Baehner?
In onze rubriek ´Hoe gaat het nu met…?´ laten we sectorgenoten aan het woord, die eerder “De 5 vragen aan…“ beantwoord hebben of op een andere manier bij ons in het nieuws geweest zijn. Hoe gaat het nu met ze en wat zijn ze gaan doen?
In maart 2019 spraken we voor de rubriek “De 5 vragen aan…” met Judith Baehner, gepassioneerd plant-lover, plant-guru, plant-architect, auteur, stylist, ontwerper, docent en oprichter van Het Groenlab. Vier jaar later spreken we opnieuw met haar in de aanloop naar de Spoga+Gafa, waar zij betrokken is bij de POS GreenSolution Islands. Over haar passie voor planten en de natuur, over kansen en bedreigingen voor de Nederlandse sierteelt en natuurlijk over de Spoga+Gafa.
Voor wie jou nog niet kent: Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Judith Baehner, eigenaar en oprichter van Het Groenlab. Het Groenlab is ontstaan uit de behoefte om de liefde voor de natuur te laten herontdekken waarbij we mens en natuur met elkaar verbinden door groen te integreren in de bebouwde omgeving. Zo willen we een verschil maken en bijdragen aan een wereld waarin mens en natuur in symbiose kunnen leven. Mijn liefde voor planten is daarbij steeds de leidraad.
Je houdt heel erg van de natuur en van planten. Waarom vind je dit zo belangrijk voor de mensen - niet alleen buiten maar ook binnen?
Ik geloof erin dat begroeiing binnen een belangrijke schakel is naar de natuur (buiten) om ons heen. Hierdoor kunnen we de positieve effecten van de natuur ervaren en deze leren waarderen. Een groene omgeving, je omringen met natuur in woon- en werkomgeving, is essentieel voor het creëren van een harmonieuze en duurzame leefruimte. Hierdoor voelen we ons gelukkiger, kunnen we ons beter ontspannen en worden we daardoor creatiever.
Zo gaan we ook meer zorgdragen voor onze omgeving en voor de natuur, zodat we weer in balans kunnen komen.
De Nederlandse sierteelt is in Europa en wereldwijd toonaangevend in Europa. Waar zie jij in de toekomst de kansen of bedreigingen?
Ik zie vooral kansen, met zoveel kennis, techniek, bewustzijn en bevlogenheid kunnen we een snelle beweging maken naar een groene duurzame omgeving.
Er is een groeiende vraag naar duurzaamheid en milieuvriendelijke producten. De Nederlandse sierteelt kan hierop inspelen door duurzame teeltmethoden te omarmen. Denk hierbij aan biologische teelt, het verminderen van het gebruik van chemicaliën en het bewuster omgaan met water en energie. Maar ook aan het bevorderen van circulaire praktijken, zoals hergebruik van materialen.
Ook een toenemend bewustzijn van het belang van groen in de gebouwde omgeving biedt kansen. Door samen te werken met architecten, ontwerpers en andere professionals in de bouwsector kunnen sierteeltbedrijven meebouwen aan het Biophillic design in binnen- en buitenruimtes met groene gevels, daktuinen en interieur beplanting.
De sierteelt kan ook meewerken en profiteren van de technologische ontwikkelingen, zoals klimaatbeheersingssystemen en irrigatiesystemen, die samenwerken met de planten voor een gezonde natuur.
Ook binnen de export zie ik mogelijkheden; behalve dat Nederland bekend staat om de hoogwaardige sierteeltproducten hebben we een goede naam op het gebied van het design van potten en plantenbakken.
Op dit moment ben je betrokken bij een project op de Spoga+Gafa, de POS Green Solution Islands. Kan je daar iets meer over vertellen?
De Spoga+Gafa is een belangrijk evenement voor de groene sector. Hier komen professionals uit de tuin- en tuinmeubelbranche samen om kennis uit te wisselen en nieuwe trends en producten te ontdekken. Een uitstekende gelegenheid om bewustwording te creëren en retailers te ondersteunen bij het vinden van verhalen en informatie.
Als ervaren professional kan ik bijdragen aan deze bewustwording en mijn kennis delen. Ik kan retailers helpen bij het begrijpen van trends en het identificeren van kansen. En bij het vertellen van hun verhaal, dat essentieel is om consumenten te informeren en te inspireren. Dit heeft weer een positief effect op de groene sector.
Je bent in veel Europese landen bezig. Heb je een favoriet land en waarom?
Ieder land heeft zijn eigen charme en schoonheid en een uniek karakter en eigenschappen op het gebied van groen.
Als ik Nederland niet mag noemen… dan Engeland. Dat heeft schitterende tuinen, zoals bijvoorbeeld de formele tuinen van de landhuizen, maar vooral ook de landschapstuinen. Prachtig aangelegd als stukje natuur en altijd elegant. Frankrijk is ook favoriet, de weidse tuinen van Versailles, de parken en de tuinen in kleine dorpen met moestuinen. Hier ruik je de zon en zie je een enorme diversiteit. Duitsland blijft voor mij altijd bijzonder. Het is het land waar mijn vader opgroeide op een boerderij, een land met jeugdherinneringen, lange wandelingen door de natuur en prachtige landschappen. En daar hebben ze de Spoga+Gafa!
Bron: www.Floranews.com
Redactie Floranews | 09-06-23 |
|