zaterdag 22 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

Grote controle tegen criminele inmenging sierteeltsector

Grote controle tegen criminele inmenging sierteeltsector

De sierteeltsector is interessant voor criminelen door de vele (inter)nationale transportbewegingen. Ze maken graag misbruik van het bestaande logistieke netwerk om bijvoorbeeld ook wapens en drugs te laten vervoeren. Om die criminele inmenging tegen te gaan, is van 8 tot en met 11 mei de Transport Facilitated Organized Crime-week (TFOC) gehouden op de veilinglocaties van Royal Flora Holland in Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk. Naast controles zijn ook veel gesprekken met chauffeurs en ondernemers gevoerd om de bewustwording en daarmee de weerbaarheid te vergroten.

Overheidsinstanties en bedrijven werken onder de noemer 'Weerbare Sierteeltsector' samen om het mooie van de sierteeltsector te beschermen en het kwetsbare aan te pakken. De focus ligt op preventie. Ondernemers worden geholpen om weerbaar te worden en aangemoedigd om misstanden te melden en controles uit te voeren. Ook worden zij voorzien van kennis om signalen van criminaliteit te herkennen.

Het controleren op misstanden is een belangrijk onderdeel van de aanpak tegen ondermijning. Ook bij grote drukte op veilinglocaties wordt zodanig gecontroleerd dat een vrachtwagen en dus de handel niet onnodig lang stilstaat. In zulke drukke periodes, zoals de week voor Moederdag, liggen misstanden op de loer. Naast drugssmokkel kan gedacht worden aan overtredingen van bijvoorbeeld de arbeidstijdenwet.

De controles van afgelopen week waren integraal. De politie Eenheid Den Haag en de Landelijke Eenheid voerden samen met de Belastingdienst, de Douane en de Nederlandse Arbeidsinspectie vier dagen lang controles uit. Daarbij werkten zij samen met de toezichthouders van de gemeenten Westland, Katwijk, Aalsmeer en Uithoorn, Royal FloraHolland, RIEC Den Haag en RIEC Amsterdam-Amstelland.

Heterdaad

Tijdens de controleweek zijn ruim 250 vrachtwagens volledig gecontroleerd. Op basis hiervan zijn 50 processen verbaal opgemaakt vanwege overtredingen. Zes chauffeurs bleken onder invloed en zijn daarom aangehouden, net als twee verdachten die op heterdaad betrapt werden op diefstal op de veiling. De Douane deed ruim 30 scans en de arbeidsinspectie controleerde meer dan 70 chauffeurs. In tenminste 9 gevallen volgt nader onderzoek. Er is 1 gestolen voertuig, 60.000 euro cashgeld, illegale tabakswaar, een steekwapen en een handelshoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen.

Bewustwording

Naast de controles was de actieweek gericht op het vergroten van de bewustwording over de risico’s van criminele inmenging in de sierteeltsector. Tijdens bedrijfsbezoeken zijn gesprekken gevoerd met werknemers en werkgevers van bedrijven op de terreinen van Royal Flora Holland. Omdat deze werknemers en -gevers zelf in de sierteeltsector actief zijn, kunnen zij als geen ander afwijkende zaken signaleren, die mogelijk indicaties zijn van criminele activiteiten. Door de gevaren te bespreken en tips te geven om de signalen te herkennen en te melden, worden bedrijven in de sector bewuster en weerbaarder. De bedrijfsbezoeken zorgen er zo voor dat de sector en de overheid nog beter samenwerken om criminele inmenging te bestrijden.


Redactie Floranews | 16-05-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS