dinsdag 23 juli 2024
FN TOP logo FN TOP add

April doet nog altijd wat ie wil

April doet nog altijd wat ie wil

Dat het gezegde ´April doet wat ie wil´ nog altijd geldt, blijkt dit jaar wel. Op een paar mooie dagen na, blijft het mooie tuinweer flink achter en dat zien we dan ook terug in de cijfers van Royal FloraHolland (RFH). Op de veilingklok werden in april per werkdag gemiddeld zo’n 1.000 karren en 5.000 transacties minder genoteerd dan verwacht, meldt Royal FloraHolland. In totaal was er in die maand 7,8 procent minder aanvoer in vergelijking met april vorig jaar. Dit was niet alleen dankzij de slechtere weersomstandigheden, maar ook doordat de Moederdagdrukte dit jaar later begon dan vorig jaar.

De totale middenprijs was 3,5 procent lager dan in april 2022. Deze kwam uit op 0,347 euro. Bij de planten was een stijging te zien van 13,2 procent. De middenprijs van planten kwam uit op 1,247 euro. Bij de bloemen gaat de prijsvorming niet slecht, maar het kan zeker beter. De planten deden het op de klok beter qua prijsvorming dan de bloemen. Met minder beschikbare bloemen had was een groter positief effect op de prijsvorming verwacht, stelt de veiling.

Infographic Royal FloraHolland

Verder laat de veiling weten dat de eindtijden in april goed gehaald werden. Ook was versneld starten bij bloemen en eindsprint bij planten lang niet altijd nodig waren en is grover veilen maar beperkt ingezet. De veilingmeesters van Royal FloraHolland hebben een daling van het aantal transacties per aangevoerde kar op de klok gerealiseerd. Dit grover veilen werd echter deels weer vereffend doordat er meer transacties via klokvoorverkoop (KVV) gerealiseerd zijn. Het aandeel KVV-transacties daalde iets in eerste 2 weken van april, maar steeg weer in de 3e en 4e week van april.

Verbeterpunten

De veiling geeft aan dat het voorspellen van werkaanbod en daarmee de voorspellingen van de eindtijden kloklogistiek richting de drukke periode beter kan. De eindtijden werden weliswaar goed gehaald, maar toch lagen de daadwerkelijk gerealiseerde eindtijden geregeld meer dan 30 minuten later of eerder van de voorspellingen af. “We publiceren de prognoses een week van tevoren en in een week kan veel veranderen, zo blijkt. Als het weer niet meezit, zien we dat direct terug in het werkaanbod. Vroeg-veildagen moeten we tijdig aankondigen. We hebben twee vroeg-veildagen in april gepland op dagen waarop dat - achteraf gezien - niet per se nodig was om de gewenste eindtijden te realiseren.”


Leandra de Boef | 10-05-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Plantarium2024


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS