zaterdag 22 juni 2024
FN TOP logo Beurs agenda sierteelt

Rick Tesselaar over LED-belichting bij Omroep Flevoland

Rick Tesselaar over LED-belichting bij Omroep Flevoland

Dinsdag 11 april zond Omroep Flevoland een reportage uit over het gebruik van LED-belichting in de sierteelt, als onderdeel van de energietranstitie. Zij namen een kijkje bij alstroemeriakweker Rick Tesselaar uit Luttelgeest.

"De energiebesparing die LED-verlichting oplevert, is voor veel kwekers noodzakelijk om te kunnen overleven", vertelt Tesselaar in de uitzending. In de herfst heeft hij de helft van zijn lampen op de locatie in Luttelgeest vervangen door LED. De rest volgt na de zomer. Volgens Tesselaar kan hij met de energieprijzen van de afgelopen jaren met de oude verlichting in de winter niet produceren. Door de LED-verlichting heeft hij de helft van de energie bespaard, maar het was toch nog steeds een spannende tijd. "Uiteindelijk was de energie nog steeds wel vijf keer zo duur. Dus het was wel lastig. Maar we zijn de winter doorgekomen, ondanks alle gevaren die op ons pad lagen afgelopen winter", aldus Tesselaar.

Hij legt uit dat overschakelen op LED best wel nauw luistert. "Welke kleur je nodig hebt ligt aan de plant. Zomaar overstappen kan dus niet." Voor de alstroemeria's van Tesselaar is daar drie jaar onderzoek naar gedaan. LED-verlichting geeft daarnaast minder warmte af. Dat heeft voor- en nadelen. "Warmte wordt met een verwarmingssysteem gegeven en licht door de lampen als het nodig is. Het is wel heel anders telen. Normaal was de warmte van de lampen een vast gegeven waar je van uitging en de rest was daar op aanpast. Nu zijn er meer mogelijkheden, maar moet je dat ook opnieuw uitzoeken."

Bekijk hier de reportage op de website van Omroep Flevoland.

 


Redactie Floranews | 12-04-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS