vrijdag 12 april 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Omzet bloemen en planten voor buiten bij tuincentra daalt

Omzet bloemen en planten voor buiten bij tuincentra daalt

In 2022 is bij tuincentra voor bijna 300 miljoen euro aan bloemen en planten voor buiten besteed. Dat is een daling vergeleken met afgelopen jaren. In 202 bedroeg de omzet bijna 315 miljoen euro en in 2021 bijna 320 miljoen euro. De omzet in 2022 was wel hoger dan de ruim 275 miljoen euro aan omzet uit 2019. Bij de productgroep bloemen en planten voor buiten hebben tuincentra een groot marktaandeel van 75 procent. Dat is veel meer dan de 7 procent bij de productgroep bloemen en planten voor binnenshuis, waar de omzet met ruim 5 procent steeg naar 155 miljoen euro.

De totale omzet van de tuinbranche is het afgelopen jaar opnieuw gegroeid. Deze groei wordt volgens Tuinbranche Nederland vooral veroorzaakt door een hoger prijsniveau. De aantallen ligger namelijk dan het jaar er voor. De tuinbranche noteerde over 2022 een omzet van 2,07 miljard euro omzet in 2022. Dit is een toename van 3,1 procent in vergelijking met 2021. "Onze branche zet ook bij moeilijke marktomstandigheden de trend met omzetstijgingen voort. We zien dit als erkenning voor de beleving die tuincentra bieden", aldus Brenda Horstra, adjunct directeur van Tuinbranche Nederland.

Marktverstoringen en prijsstijgingen na de Corona- en Oekraïnecrisis en torenhoge inflaties weerhielden consumenten niet van hun bestedingen aan tuinartikelen. Dat geldt evenmin voor laag consumentenvertrouwen en een afnemende koopbereidheid door onzekerheden voor ‘de consument’. Daarnaast spelen voor tuincentra weersomstandigheden altijd een rol bij de aanloop van klanten. Horstra: "Bij deze bijzondere mix van omstandigheden is het niet verbazingwekkend dat we bij de productcategorieën flinke fluctuaties zien."

bron: Tuinbranche Nederland


Redactie Floranews | 05-04-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS