dinsdag 23 juli 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

VDE Plant heeft primeur Flori Footprint Tool

VDE Plant heeft primeur Flori Footprint Tool

VDE Plant heeft als eerste van meerdere producten een volledige doorberekening van hun footprint gedaan met de Flori Footprint Tool. De online tool kwam eind vorig jaar beschikbaar, en al in het pilotstadium sprak de kwekerij van tropische planten in Woubrugge haar vertrouwen in de tool uit. De tool is ontwikkeld door Greenhouse Sustainability, samen met softwarepartner Simapro en volgens het concept van de FloriPEFCR ingericht. Dat is de Europese rekennorm die voor betrouwbare en goed vergelijkbare meetresultaten staat.

VDE Plant heeft 90.000 vierkante meter kas en produceert en met 85 medewerkers 8 miljoen planten per jaar. De kweker vaart al sinds 2016 een duurzame koers. Vanaf die tijd waren ze ook al druk met footprint berekeningen. Maar die waren volgens teeltmanager Robert-Jan Veens nog zeer beperkt in hun mogelijkheden. “Je moest een heleboel data aanleveren en dan rolde er één antwoord uit. Met de Flori Footprint Tool kunnen we aan veel méér knoppen draaien. Zo kunnen we nu investeringen van tevoren toetsen op hun CO2-impact.” Ook maakt het nieuwe programma het mogelijk om fijnmaziger de footprint te berekenen. Het effect van kunstmatig belichten wordt nu bij VDE per separate plantsoort toegewezen. “Snellere soorten krijgen dus minder impact toegekend dan de langzamere groeiers.”

Robert-Jan Veens en Edwin van der Eijk van VDE Plant

Met Flori Footprint Tool komt het moment dat supermarkten en bloemisten straks per plant de footprint kunnen aangeven weer een stap dichterbij. Voor Edwin van der Eijk, bij VDE Plant verantwoordelijk voor marketing en verkoop, opnieuw een belangrijke bijdrage aan de groene, gezonde lifestyle die het bedrijf voorstaat.

Op 6 april is VDE Plant gastheer voor zo’n 60 participanten en geïnteresseerden uit het netwerk van het Horti Footprint Chain Program. Samenwerking met alle schakels in de keten is volgens van der Eijk een absolute voorwaarde om duurzaamheid in de sector naar een nog hoger plan te tillen. “Wij hebben geen geheimen, en ik ga die middag ons duurzaamheidsplan presenteren in de hoop anderen te inspireren er ook mee aan de slag te gaan.”
 


Redactie Floranews | 03-04-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS