donderdag 21 september 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Brassica seizoen bij Beekenkamp Plants Vegetables van start

Brassica seizoen bij Beekenkamp Plants Vegetables van start

Het koolseizoen bij Beekenkamp Plants Vegetables is gestart. Vanaf de brassicalocaties in Maasdijk en Lutjebroek worden de eerste grote bestellingen van 2023 afgeleverd. Ook dit jaar is het koolseizoen begonnen met het uitleveren van grote koolplanten in 8 cm perspotten. Naarmate het seizoen vordert worden de planten in kleinere potmaten uitgeleverd, vanaf week 12 voornamelijk in trays 280 en 315 gaats. De eerste planten van dit formaat hebben de Beekenkamp locaties ondertussen verlaten en de uitleveraantallen stijgen vanaf nu alleen maar. De piek vindt plaats van week 16 tot en met week 30, in deze periode worden er per week tienduizenden trays uitgeleverd.

Marc Balemans, Teeltcoördinator Koolgewassen, beoordeelt de koolplanten 

"Het proces van kool lijkt makkelijk: zaaien, plat zetten, water geven, dan groeit het als kool! Toch komt er meer bij kijken om het beste plantenmateriaal voor onze kwekers te produceren", vertelt Marc Balemans, Teeltcoördinator Koolgewassen. "Dagelijks worden de planten beoordeeld en waar nodig bijgestuurd door middel van watergift, bemesting en temperatuur. Zo doen we onze uiterste best om de trays met een hoge kieming en zo uniform mogelijk te produceren. Dit is belangrijk omdat onze klanten een product willen dat goed plantbaar is en een goede weggroei heeft."

Ontwikkelingen
Een bekende uitdaging in de tuinbouwwereld is het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, waardoor het lastiger is bepaalde ziekten en plagen buiten de deur te houden. Balemans vertelt: "Hierdoor proberen we onze planten op andere manieren weerbaar en vitaal te houden, met de juiste voedingsstrategie is hier goed op in te spelen. Daarnaast is een deel van de kassen voorzien van insectengaas, wat ervoor zorgt dat de planten, ook in de zomer, beschermd zijn tegen insecten van buitenaf." Bovendien wordt gebruikt gemaakt van temperatuurintegratie en wordt teeltdata verzameld en geanalyseerd. De uitkomsten worden gebruikt om huidige teelten bij te sturen en toekomstige teelten goed te kunnen laten verlopen.

Ook bij Beekenkamp is het zuinig omgaan met energie een belangrijk punt. "We zoeken de juiste balans tussen energiebesparing en de beste kwaliteit planten blijven leveren. Een voorbeeld hiervan is het nog bewuster inzetten van de zon als warmtebron bij het opkweken. We zorgen dat onze planten overdag optimaal gebruik kunnen maken van de zonnestralen, waardoor we de temperatuur ’s nachts iets kunnen laten dalen", aldus Balemans.


Redactie Floranews | 27-03-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS