zaterdag 7 december 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Instant jungle met Strelitzia #blog

Instant jungle met Strelitzia #blog

De Urban Jungle trend heeft de afgelopen jaren de liefde voor groene planten bij consumenten alleen maar doen groeien. Woonkamers zijn veranderd in groene oases en de #plantdaddy zorgt op instagram voor talloze resultaten. Reden genoeg voor Maarten Huisman een blog te wijden aan deze opvallende kamerplant én snijbloem.

Ik ben een jungle fan, reizen maak ik het liefste naar plekken als bijvoorbeeld Bali en de Caribbean. En waar ik dan geen genoeg van kan krijgen is de exotische bloemen- en plantenpracht. Als kind droomde ik weg bij de avonturen van Familie Robinson die op weg naar Australië schipbreuk leden en op een tropisch onbewoond eiland vol palmen en hibiscusstruiken terechtkwamen.

Paradijsvogel

Eén exoot die mij nooit gaat vervelen is de Strelitzia, ook wel ‘paradijsvogelbloem’ genoemd. Voor de mensen die mij persoonlijk kennen, ik noem mezelf regelmatig een ‘paradijsvogel’, oftewel een kleurrijke persoonlijkheid. Vandaar misschien ook mijn passie voor de jungle. Anyway, terug naar deze bijzondere plant. Met de ‘urban jungle’ trend van de afgelopen jaren heeft deze beauty flink aan bekendheid gewonnen. Met een Strelitzia in huis heb je het instant jungle gevoel, 365 dagen per jaar, hoe fijn is dat?! Maar wist je dat de Strelitzia oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Afrika? Aan het begin van de 18e eeuw brachten de eerste botanici ze mee naar Europa. En wist je dat een Strelitzia symbool staat voor vrijheid en onsterfelijkheid? Dit maakt deze bijzondere verschijning nog specialer.

Stek - foto: Geest Potplanten

Meerdere verschijningen

De Strelitzia is familie van de Musaceae, ook wel bananenplant genoemd en die ken je vast wel. De meest bekende is Strelitzia ‘Reginea’, vernoemd naar de vrouw van de Engelse koning George III, Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zij had namelijk een grote voorliefde voor bloemen en planten, ook was zij opgeleid tot amateur-plantkundige én mede-oprichter van de befaamde Kew Gardens in Londen. Kenmerkend voor de Strelitzia ‘Reginea’ is het grijzig, lancetvormige blad en natuurlijk de opvallende oranje/blauwe bloemen. Alsof er een zwerm tropische vogels in je plant huist. Deze bijzondere bloemen zijn vooral bekend van uitbundige boeketten en bloemstukken. Ik was op bezoek bij Holland Strelitzia, waar ze deze mooierds kweken. Wat een feestje was dat en van dat bezoek heb ik ook weer wat geleerd, check de video voor meer beelden. Thuis zal je de plant minder snel in bloei krijgen, mits je hem natuurlijk met bloemen koopt!
Voor het ‘grote broertje’ van ‘Reginea’ de ‘Nicolai’, was ik op bezoek bij Geest Potplanten. Onder het label “You & Me in a green world” kweken zij een mooi assortiment groene planten. Wist je dat deze reus, Nicolai tot wel tien meter hoog kan worden en bestaat uit meerdere stammen? In tegenstelling tot ‘Reginea’ zijn de bloemen van ‘Nicolai’ wit met violette kroonbladen. En dan is er nog Strelitzia ‘Augusta’, deze lijkt het meeste op ‘Nicolai’ maar groeit uiteindelijk sneller en is opvallend vanwege het robuuste en grove blad.

Taking care of the tropics

Doordat een Strelitzia veel en groot blad heeft lusten ze een flinke slok water. Dit grote blad zorgt namelijk voor extra verdamping. Qua standplaats, hoe lichter hoe beter, de zon zal zeker de kans op bloei bevorderen. In de zomer kunnen ze zelfs naar buiten, maar pas op met felle zon, het blad zou zomaar kunnen ‘verbranden’.
Als potplant style je de Strelitzia het mooiste alleen in een grote pot of mand, daarmee is het een ornament voor je interieur.
Heb je daar niet voldoende ruimte voor, dan kun je er ook voor kiezen een groepje te maken met verschillende planten. Bijvoorbeeld gestyled met leuke krukjes en tafeltjes, hiermee creëer je een instant jungle gevoel. Bij de meeste kringloopwinkels is er vaak wel een potten afdeling te vinden en vraag er anders gewoon naar! Wil je het plaatje écht compleet maken, neem dan eens een kijkje bij de Wereldwinkel, ook daar zijn vaak duurzame potten of ‘manden’ van bijvoorbeeld autobanden te vinden. Als snijbloem combineer ik graag groot blad en een andere blikvanger zoals bijvoorbeeld een cymbidium snijorchidee. En wist je dat er een tweede bloem ‘verborgen’ zit? Nadat de bloem is uitgebloeid maak je met je vingers voorzichtig de knop open en geef je ruimte aan de tweede bloem, zo heb je dubbellang plezier van je Strelitzia!

Ben jij net als ik ook zo enthousiast geworden en wil je niets liever dan genieten van deze ‘tropical beauty’?
De Strelitzia is jaarrond verkrijgbaar bij de betere bloemist of tuincentra, let op het ‘you & me in a green world’-label, deze planten zijn namelijk milieuvriendelijk gekweekt en worden geleverd zonder onnodige toevoegingen. Je kunt ook zelf lekker op pad en koop ze rechtstreeks van de kweker, sommige kwekers hebben een stalletje of hebben bijvoorbeeld op zaterdag particuliere verkoop. Voor dit blog was ik op bezoek bij Geest Potplanten en Holland Strelizia, zij doen helaas niet aan particuliere verkoop. Op https://www.fairsy.nl/ kun je allerlei adressen van kwekers vinden of voeg jezelf toe aan de facebookgroep ‘fietsen voor je bloemen’. Veel plezier!

Maarten Huisman 
www.mppr.nl - hello@mppr.nl - 0612193798

Bron: www.Floranews.com
21-03-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws



2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS