donderdag 23 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Kwekerscooperatie zet in op drone-, sensor- Ún satellietdata voor optimale teelt

Kwekerscooperatie zet in op drone-, sensor- Ún satellietdata voor optimale teelt

Diverse kwekerijen en organisaties in het zuiden van Nederland gaan samen onderzoek doen naar een nieuwe manier van dataverzameling, die telers kan helpen bij het optimaliseren en verduurzamen van de teelt. Paletti Growers, een regionale coöperatie van verschillende kwekerijen uit Limburg, Noord-Brabant en Nordrhein-Westfalen, slaat de hiertoe de handen ineen met de bedrijven Yookr en W2R Drone Projects. Ze gaan samen aan de slag met de ontwikkeling van een datagestuurd dashboard voor de tuinbouwsector.

De opzet is om alle binnenkomende data om te zetten naar stuurgegevens. Kwekers kunnen deze gegevens eenvoudig bekijken via een daarvoor ontwikkeld dashboard. De stuurgegevens helpen bij teeltoptimalisatie, zowel voor vollegrondtuinbouw als voor kastuinbouw. Alle benodigde informatie wordt opgehaald door de inzet van drones, grondsensoren en satellieten en komt samen in het zogeheten Triple Thrive Data Concept.

Dankzij subsidie vanuit de SVTGV (Stichting Versterking Tuinbouwcluster Greenport Venlo) kan het onderzoek uitgerold worden in de praktijk bij drie Paletti Growers pilotbedrijven: Kwekerij Stals BV, Warmerdam Someren BV en Kwekerij Verschure Vogelsangs BV. Deze bedrijven gaan starten met het Triple Thrive Data Concept.

De pilotkwerkers gaan werken met een dashboard, dat vanuit de grondsensoren data binnenkrijgt en vanuit de satellieten en drones beeldmateriaal ontvangt. Het is de bedoeling dat alle ruwe data worden omgezet naar heldere signalen op het dashboard, zodat telers snel en overzichtelijk kunnen zien wat de stand van zaken is en welke stappen ondernomen moeten worden.

Alle betrokken partijen hopen door de unieke dataverzameling en -verwerking gerichter in te kunnen spelen op wat de teelt nodig heeft. Dat kan resulteren in een lager verbruik van gewasbeschermingsmiddelen, water en meststoffen. Daarnaast kunnen problemen voorkomen worden doordat ze eerder gesignaleerd worden. Hierdoor hebben kwekerijen minder werk aan hun teelt en kunnen op de juiste momenten de juiste acties worden ondernomen.

Paletti Growers organiseert in het voorjaar een demonstratiedag voor al haar leden en andere geïnteresseerde kwekers. Daarnaast zegt het de resultaten van het onderzoek te delen met een breed publiek binnen de sector.


Leandra de Boef | 17-03-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS