zaterdag 25 maart 2023
Nima Sierteelt Marketing Event topbanner Beurs agenda sierteelt

Certificaten Excellence Roses uitgereikt

Certificaten Excellence Roses uitgereikt

Op vrijdag 10 maart zijn bij Tuinbranche Nederland in Zeist de certificaten voor 11 nieuwe Excellence Roses uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de algemene ledenvergadering van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. Ook werd Jeroen Coenders als nieuw bestuurslid benoemd en gaven sprekers hun visie op het Landbouwakkoord, de consumentenmarkt in 2025 en waardecreatie in de fruitsector.

Helma van der Louw, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen (KVBC), reikte de certificaten voor de 11 nieuwe Excellence Roses ten overstaan van ruim 30 aanwezigen uit. Helma lichtte toe dat Excellence Roses sterke en vooral gezonde rozen zijn. “Ze hebben driejarige keuringen op verschillende locaties in Nederland en België doorstaan. Gebruik dat in je voordeel bij de verkoop van de rozen”, adviseerde ze de kwekers en veredelaars die een certificaat in ontvangst mochten nemen.

Totaal 66 Excellence Roses

Als eerste gaf van der Louw het certificaat voor heesterroos Bijenweelde Roze aan Quercus Hanekamp, vertegenwoordiger van Tantau,. Daarna nam Patrick Wijnhoven namens Jan Spek Rozen die voor floribundaroos Sweet Romanza in ontvangst. Vervolgens was het de beurt aan twee rozen van samenwerkingsverband De Ruiter Innovations en Boot & Dart Boomkwekerijen; Hans de Ruiter en Margareth Hop kregen certificaten voor heesterroos Medal Amorina en rugosa-hybride White Valeda. Twee certificaten voor floribunda’s Midsummersnow en Princesse Stéphanie Grande-Duchesse Héritière de Luxembourg gingen naar Martin Visser van Viva International. Tot slot was veredelaar Thomas Proll van Kordes Roses International naar Zeist gekomen om de certificaten voor de volgende vijf rozen in ontvangst te nemen: theehybriden Carmen Würth en Limona, floribunda’s Orangerie en Roseromantic en klimroos Peach Melba. Met de 11 nieuwe Excellence Roses komt het totaal op 66. 

Levendige discussie

Tijdens het huishoudelijke deel van de vergadering werd Jeroen Coenders van Rosa Mundo benoemd in het bestuur. Hij volgt Frank Coenders op die begin dit jaar uit het bestuur is getreden. “We zijn uitgegroeid tot een vereniging die ertoe doet, met teelt, veredeling en afzet”, gaf Frank in zijn dankwoordje aan. In het openbare gedeelte lichtte Gerrit Peeters namens de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen de kansen en knelpunten van het Landbouwakkoord toe, waarna Marc Luning van Tuinbranche Nederland inging op de consumentenmarkt in 2025 en de rol van duurzaamheid daarin. Claudia Schmitz-Hübsch vertelde vervolgens namens Roelofs Boomkwekerij over waardecreatie in de fruitsector en voorbeelden van marktintroducties. Bij de vertaling naar de rozensector leidde dit tot een levendige discussie. 


Redactie Floranews | 14-03-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS