vrijdag 19 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

FPC Tulp op ontdekkingstocht in Boedapest, Bratislava en Wenen

FPC Tulp op ontdekkingstocht in Boedapest, Bratislava en Wenen

FPC Tulp heeft afgelopen week, samen met FloraHolland Productmanager Coen Verspeek, een bezoek gebracht aan Boedapest, Bratislava en Wenen. Het doel was een beeld te krijgen van de markt in deze regio rondom Internationale Vrouwendag. In drie dagen tijd bezocht de FPC bloemisten, supermarkten, groothandels en een kwekerij.

Wat de deelnemers aan de reis opviel, was dat de tulp er gretig aftrek vindt bij consumenten. “Bij sommige supermarkten waren we teleurgesteld dat er geen tulpen stonden, na navraag bleek dat de tulpen reeds verkocht waren”, vertelt FPC voorzitter Arjan Smit. “Bij een andere locatie waren ’s ochtends drie pallets geleverd en inmiddels waren deze zo goed als op. Terwijl we stonden te kijken werden de tulpen door verschillende mensen gekocht.” De prijzen liepen flink uiteen, van ca. 2,50 euro per bos in de supermarkt in Boedapest tot 2,00 euro per bloem in een bloemenkiosk in het centrum van Wenen.

In de bezochte plaatsen zijn bloemisten op zoek naar assortiment en kwaliteit. Speciale soorten en zware tulpen geven hen de kans zich te onderscheiden van het supermarkt assortiment. Ze kunnen namelijk niet concurreren met de ‘standaard’ bos tulpen in de supermarkt.

De verkopen rond Internationale Vrouwendag lijken gemiddeld genomen goed geweest. Eigenlijk gold dat voor alle bloemen en zeker ook voor tulpen. “We zien dat ook in de huidige prijsvorming”, vult Coen Verspeek aan. “De verkopen zijn goed geweest en we zien dat de vraag naar tulpen daarom op een goed niveau blijft.”

“Het marktbezoek gaf ons een compleet beeld van de kansen in de genoemde landen. Vooraf kregen we van Royal FloraHolland een landenrapport met informatie over demografische opbouw, economische ontwikkeling en keteninformatie. Hierdoor waren we goed voorbereid op deze reis”, vertelt Smit. “Kers op de taart was uiteraard de ontmoeting met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima!”

Het marktbezoek van Royal Floraholland is een samenwerking geweest met de Nederlandse Ambassade in Boedapest. “Zij hebben meegedacht met het programma en ons de weg gewezen op locatie, dit is echt een top samenwerking die we ook bij onze andere marktbezoeken zullen continueren.” Verspeek is groot voorstander van marktbezoeken en gaat zelf in september weer mee naar Polen. “Een marktbezoek geeft je veel informatie, maar ook veel inspiratie. Ik merk dat kwekers vol energie terugkomen en veel kansen zien om met hun product aan de slag te gaan.”

Foto´s: FPC Tulp/Royal FloraHolland

 


Redactie Floranews | 13-03-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS