dinsdag 28 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Belangstelling neemt toe maar oppervlakte biobased gewassen groeit te langzaam

Belangstelling neemt toe maar oppervlakte biobased gewassen groeit te langzaam

De groei in oppervlakte van biobased gewassen zoals vezelhennep, vlas en miscanthus (olifantsgras) gaat langzaam. De vergoeding voor deze gewassen is tot op heden te laag om boeren massaal te stimuleren deze gewassen te gaan telen. Dit stelt Jan Willem van den Berg, Sector Specialist Agrarisch, ING Sector Banking. Volgens Van den Berg kan een goede beloning voor de teelt van biobased gewassen waarmee CO2 wordt vastgelegd hieraan bijdragen. 

Voor een circulaire economie is het gebruik van biobased gewassen essentieel. Er komen bijvoorbeeld steeds meer initiatieven om de teelt van biobased gewassen ten behoeve van de bouwsector te stimuleren. Vezelgewassen kunnen in de bouw prima gebruikt worden als isolatiemateriaal met als voordeel dat deze gewassen CO2 vastleggen. Hiermee kunnen huizen CO2-neutraal gebouwd worden. De oppervlakte aan biobased gewassen groeit echter langzaam.

Om de groei te stimuleren ontvangen boeren een CO2-toeslag voor de teelt van vezelhennep. "De huidige vergoeding is echter zo laag dat het niet leidt tot forse groei van het areaal. Vezelhennep moet concurreren met andere rustgewassen zoals tarwe. Gezien de huidige opbrengsten van tarwe in vergelijking met vezelhennep kiezen de meeste boeren voor tarwe boven vezelhennep", aldus Van den Berg.

Van den Berg stelt dat er een beter verdienmodel nodig is om de gewenste groei van biobased gewassen in de landbouw te realiseren. Bijvoorbeeld door CO2 vastlegging beter te belonen. Als de boeren een vergoeding krijgen voor de CO2-vastlegging die gelijk is aan de prijs in de emissiehandel, wordt het de komende jaren aantrekkelijker om gewassen zoals vezelhennep te gaan verbouwen.


Redactie Floranews | 07-03-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS