zaterdag 3 juni 2023
Beurs agenda sierteelt 2303FlowerTrials

VGB en FSI versnellersgroep roepen op tot samen verduurzamen

VGB en FSI versnellersgroep roepen op tot samen verduurzamen

VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten) roept, samen met de FSI versnellersgroep, de sector op tot samen verduurzamen. In een oproep aan haar leden stelt het dat de uitdagingen die onze sector te wachten staan op het gebied van verduurzaming groot zijn. Ook wijst het op de Europese IMVO-wetgeving, die al ingevoerd is in Duitsland, Frankrijk en UK, en op de CSRD-rapportage, die vanaf 2025 verplicht zal worden. Dit vraagt naast openheid en transparantie ook om een concreet plan van aanpak en resultaat op verduurzaming op bedrijfsniveau en binnen onze sector vragen.

"Ook horen wij van veel leden dat ook hun klanten, met name de afzetkanalen supermarkt, bouwmarkt en tuincentra steeds meer vragen om transparantie binnen de inkoop en rapportages over duurzaamheidselementen. Dit begint met inzage krijgen in waar de gekochte bloemen en planten geteeld worden en hoe duurzaam het geproduceerd is. Certificering en Footprinting helpen bij zowel het verkrijgen van inzicht als het doorvoeren van verbeteringen", staat in de oproep te lezen.

"Met dank aan FSI – het Floriculture Sustainability Initiative (www.fsi2025.com) - die binnen haar ‘basket of standards’ internationale certificeringen heeft gebenchmarkt – en op eenzelfde manier binnenkort ook enkele Footprint-rekenmethodes zal benchmarken aan de enige Europees erkende standaard, de Flori-PEFCR – zijn beide middelen inmiddels erkende en vooral geaccepteerde duurzaamheidsstandaarden, die aansluiten op de leveringsvoorwaarden van onze (eind-) klanten.

Wij roepen u daarom op: begin nu met de inkoop van duurzaam geproduceerde producten, die voorzien zijn van certificeringen vanuit de vermelde ‘basket of standards’; sluit u aan bij FSI en spoor uw kwekers en toeleveranciers, die nog niet gecertificeerd zijn aan dit zo snel als mogelijk te gaan doen."

VGB en de FSI versnellersgroep wijzen er op dat internationale klanten zich door de wetgeving gedwongen zullen voelen hun leveringsvoorwaarden steeds verder aan te scherpen en ook de mogelijke risico’s op het gebied van duurzaamheid binnen de eigen productieketen zo veel mogelijk af te willen dekken. En dat daarom nu actie ondernomen moet worden. 

Ook wijzen ze er op de consument uiteindelijk beslist of de sector bestaansrecht heeft of niet. En dat zij hierbij ook beïnvloed worden door bijvoorbeeld programma’s als Lubach of de jaarlijkse Duitse ‘ÖKO-test’ waarin bloemen worden geanalyseerd op duurzaamheidselementen bij grotere supermarktketens. "Daarom is handelen nu nodig, om als sector samen een duurzame toekomst mogelijk te maken."

FSI Versnellersgroep

De FSI versnellersgroep bestaat uit Dutch Flower Group, Royal Lemkes, Floral Trade Group, FM Group, Royal FloraHolland en VGB. De bedrijven in de versnellersgroep streven sinds de start in 2017 gezamenlijk naar een zo hoog mogelijk percentage gecertificeerde productie en handel van bloemen en planten. Hierbij omarmen zij de ambitie van het internationaal leidende Floriculture Sustainability Initiative (FSI), dat in 2025 minimaal 90 procent van de door de FSI-leden geproduceerde, ingekochte en verhandelde bloemen en planten duurzaam zijn.


Redactie Floranews | 06-03-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS