zaterdag 22 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP logo

NVWA weigert import planten vatbaar voor Xylella fastidiosa uit 13 derde landen

NVWA weigert import planten vatbaar voor Xylella fastidiosa uit 13 derde landen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weigert met ingang van 2 maart 2023 de import van planten die vatbaar zijn voor Xylella fastidiosa en afkomstig zijn uit Argentinië, Chili, China, Colombia, Ecuador, Filipijnen, India, Indonesië, Jordanië, Oezbekistan, Peru, Sri Lanka en Vietnam.

Dit is het gevolg van Europese maatregelen die per 1 maart 2023 in gaan. De Europese Unie (EU) neemt deze maatregelen omdat de 13 landen er niet in slagen voldoende aan te tonen dat ze vrij zijn van Xylella. Alle derde landen zijn volgens EU-wetgeving vanaf 1 maart 2023 verplicht een verklaring op te stellen gebaseerd op specifieke technische vereisten. Deze landen zijn hier door de Europese Commissie (EC) in 2022 en begin 2023 meermaals op aangesproken. De informatie die de landen tot nu toe hebben aangeleverd is echter onvoldoende.

Dit betekent dat de NVWA met ingang van 2 maart 2023 zendingen van planten die vatbaar zijn voor Xylella (planten voor opplant, met uitzondering van zaden) met fytosanitaire certificaten met afgiftedatum van 1 maart 2023 of later gaat weigeren. Indien de betreffende landen later alsnog een goede survey uitvoeren of garanties kunnen afgeven, kan import weer plaatsvinden. De lijsten met toegelaten derde landen, gebieden en productielocaties worden door de EC bijgehouden en gepubliceerd.

Xylella fastidiosa is een bacterie die zeer schadelijk is voor meer dan 300 plantensoorten. Door Xylella kunnen planten verwelken, verdrogen en afsterven. Een uitbraak kan grote gevolgen hebben voor de planten in parken en tuinen, en voor bedrijven die zich met planten bezighouden.

Beeld: NVWA


02-03-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS