maandag 4 december 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Amorphophallus gigas in volle bloei bij Hortus botanicus Leiden

Amorphophallus gigas in volle bloei bij Hortus botanicus Leiden

De eerste van de twee Amorphophallus gigas (penisplant) van de Hortus botanicus Leiden staat in volle bloei. En dat betekent dat het er behoorlijk stinkt ook. Het is de eerste keer dat deze soort in Nederland in bloei te zien is. Het iets kleinere broertje staat nog niet in volle bloei, maar deze zal naar verwachting snel volgen. 

Amorphophallus gigas - foto: Hortus botanicus Leiden

Het is het derde jaar op rij dat er een Reuzenamorphophallus bloeit in de Leidse Hortus. In 2021 bloeide de zeldzame Amorphophallus decus-silvae, in de zomer van 2022 twee exemplaren van Amorphophallus titanum en nu dus twee exemplaren van Amorphophallus gigas. 

Close-up Amorphophallus gigas - foto: Hortus botanicus Leiden

Hoogste plant van het geslacht

Door de lange steel van de Amorphophallus gigas is dit de hoogste penisplant van het geslacht. Deze bestaat uit een bloeikolf, met daaromheen een schutblad. Onderaan de bloeikolf bevinden zich mannelijke en vrouwelijke bloemen. Tijdens de bloei gaat het schutblad open en komen de vrouwelijke bloempjes in bloei.

De eerste dag verspreidt de kelk een geur van rottend vlees om zo vliegen aan te trekken. Daarna bloeit hij nog een dag zonder geur. Na 24 uur gaan de vrouwelijke bloempjes dicht en beginnen de mannelijke bloemen te bloeien. Deze bloeien geurloos en zijn bedekt met stuifmeel. De stank verdwijnt en de vliegen verlaten de kelk, maar niet zonder eerste langs de mannelijke bloemen te vliegen en bedekt te raken met stuifmeel. Nog 24 uur later is de plant uitgebloeid en stort de bloeiwijze weer in.

Verzorging met toewijding

Dat deze plantensoorten, waarvan altijd gezegd wordt dat de bloei zo zeldzaam is, nu toch zo kort op elkaar in bloei komen is mede te danken aan de hulp van vrijwilliger Rudmer Postma, die de Amorphophalluscollectie van de Hortus met enorm veel toewijding verzorgt. Hij geeft advies over voor de juiste grond, het verpotten en het bemesten. Dat bevordert de gezondheid en ontwikkeling van de planten. Daarnaast is het een kwestie van toeval dat deze soort nu in bloei komt. De plant die nu bloeit is later in de collectie van de Leidse Hortus botanicus gekomen en is daardoor niet beïnvloed door de verbouwing van de Tropische Kassen in 2013, die destijds voor een ‘reset’ van de groeicyclus van Amorphophallus titanum zorgde.

 

Oorspronkelijk komt de reuzenpenisplant uit de regenwouden van West-Sumatra. De plant wordt bedreigd, omdat het natuurlijke leefgebied zwaar onder druk staat. Als de reuzenpenisplant ooit uitsterft in het wild, kan hij binnen korte tijd weer terug zijn in de natuur.


 

 


Leandra de Boef | 28-02-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS