zaterdag 22 juni 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Metropoolregio Rotterdam Den Haag stimuleert digitalisering glastuinbouw

Metropoolregio Rotterdam Den Haag stimuleert digitalisering glastuinbouw

Om de digitalisering in de glastuinbouw te versnellen, heeft de metropoolregio Rotterdam DenHaag (MRDH) besloten om twee projecten van gemeente Westland een financiële impuls te geven. De MRDH ondersteunt de twee projecten met financiële bijdragen van in totaal 825.000 euro. De projecten dragen bij aan de strategische doelen van de MRDH: het stimuleren van innovatie en economische groei, en een goede digitale connectiviteit.

Het eerste project is RoboCrops Vliegende Start. Dit wordt gehouden bij Tomatoworld in Honselersdijk. Hier wordt een fieldlab gestart op het gebied van datagedreven teelt. Tech- en teeltbedrijven worden in dit project bij elkaar gebracht om samen succesvol te innoveren. Zij kunnen oplossingen testen in een realistische omgeving en leren van elkaars ervaringen.

Het tweede project is Do IoT (Delft on Internet of Things) voor de glastuinbouw. In dit project worden 5G test- en experimenteerfaciliteiten gebouwd in Robohouse en Tomatoworld. Het project versnelt digitale innovatie in de tuinbouwsector door mkb-bedrijven te helpen met het ontwikkelen, testen en demonstreren van innovatieve systemen, zoals robots en drones, die zonder hoogwaardige mobiele dataverbindingen, zoals 5G, niet mogelijk zijn. Het project wordt uitgevoerd samen met projectpartners Do IoT Fieldlab, TNO, MCS BV, Stichting Robovalley en Stichting Tomatoworld. 

In de kas is steeds meer technologie te zien, zoals plukrobots, sensoren om plagen te detecteren en drones die inspecties doen of zelfs ongedierte bestrijden. Deze vormen van automatisering en digitalisering bieden volgens MRDH en Greenport West-Holland een sleutel tot het oplossen van vraagstukken rondom bijvoorbeeld verduurzaming en arbeidstekorten in de glastuinbouw, maar zijn nog maar bij een kleine groep koplopers in de Greenport West-Holland te vinden.

Uit een onderzoek vanuit de Greenport en de MRDH blijkt dat een bredere groep ondernemers moet innoveren om als (glas)tuinbouwsector succesvol te blijven en om als regio aantrekkelijk te blijven als vestigingsplek voor techbedrijven. Meer samenwerking tussen techbedrijven en tuinbouwbedrijven is hiervoor nodig. De twee projecten brengen technologie- en teeltbedrijven uit hele regio bij elkaar en bieden mogelijkheden voor het MKB om te innoveren. Daarmee dragen zij bij aan de innovatiekracht van het tuinbouwcluster en vestigingsklimaat voor (deep)techbedrijven.


Leandra de Boef | 27-02-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS