zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add FN TOP logo

Hoge prijzen bloemen en planten in aanloop naar Valentijnsdag

Hoge prijzen bloemen en planten in aanloop naar Valentijnsdag

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een kleine exportkrimp van 1 procent. De exportwaarde kwam in januari uit op 525 miljoen euro. In de aanloop naar Valentijnsdag is de vraag goed, maar het Nederlands aanbod is schaars, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). Hierdoor liggen de inkoopprijzen hoger dan andere jaren.  "We hopen dat ondanks de hoge prijzen consumenten bereid zijn bloemen en planten te blijven kopen", meldt directeur Matthijs Mesken van de VGB.

In januari deden bloemen het met een krimp van 3 procent naar 331 miljoen euro slechter dan planten met een groei van 1 procent naar 194 miljoen euro. Met name Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk noteerden een krimp voor de bloemen. De handel naar de meeste exportlanden buiten onze top 3 kenden juist een groei.

Handelaren maken zich zorgen om de hoge inkoopprijzen van bloemen en planten. "De gevolgen van de energiecrisis zorgen voor een kleiner Nederlands aanbod", aldus Mesken. "Voor sommige energie-intensieve producten zijn de inkoopprijzen dermate hoog dat de klant niet meer bereid is om hiervoor te betalen", ervaart Ismael de Feijter, managing director van Anton Spaargaren B.V. "Gevolg is dat de bloemenimport uit Afrika en Zuid-Amerika verder toeneemt en daarmee de algehele productie versnippert".

Buitenlandse handelaren zullen meer rechtstreeks afnemen van de productielanden, waardoor Nederland haar positie als draaischijf steeds verder zal verliezen. Ook de vrachtkosten brengen handelaren in moeilijkheden. "Met name vervoer per vrachtwagen is erg duur geworden", meldt de Feijter. Kosten voor lucht- en zeevracht lijken weer te stabiliseren na de gevolgen van corona. Gelukkig starten veel Nederlandse kwekers hun productie weer op. 


Redactie Floranews | 13-02-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS