Zonder vakmensen geen bloeiende toekomst #blog
Echte vakmensen zijn schaars en rijzen in populariteit en aanzien onder werkgevers. Hoe zorg je er voor dat we echte vakmensen ontwikkelen en niet verliezen?
Omdat de vraag naar praktisch en geschoolde vakspecialisten toeneemt, zullen zij over 5 jaar meer verdienen dan een academische en hbo geschoolde met een brede studie. De meeste vakspecialisten gaan binnen 10 jaar met pensioen en tegelijkertijd groeit de instroom van hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt. (In Nederland met ruim 50%)
Een echt vak leren
In 2021 was 53% van de 30- tot 35-jarigen hoogopgeleid, iets minder dan in 2020 (54%). Onder jonge vrouwen van 30 tot 35 jaar beschikt al sinds 2017 meer dan de helft over een hbo- of wo-diploma. In 2021 ging het om 58%. (bron: https://www.ocwincijfers.nl/)
Daarnaast worden in Nederland momenteel 550 verschillende MBO Beroeps opleidende leerwegen (voltijd) aangeboden. Er is echt heel veel keus en opleidingen worden erg aantrekkelijk ‘verkocht’ aan vooral de jongere doelgroep, ze schrijven zich massaal in. Maar wordt er nog wel een echt vak geleerd?
In veel sectoren, zoals de zorg maar ook de Agrarische sector, zien we onderhand een tekort aan praktisch geschoolde vakmensen ontstaan. Iedere sector is op dit moment erg fanatiek met het aanbieden van leerwerk trajecten en BBL-opleidingen (deeltijd). De strijd om de praktisch geschoolde (toekomstige) werknemer is dan ook losgebarsten, maar hier wordt vooral nieuw talent mee aangetrokken.
Gaan we uiteindelijk niet ten onder aan dit enorme brede aanbod? Waarom ligt de focus niet meer op de al geschoolde vakmensen binnen de bedrijven?
Is dit de juiste weg of willen we gewoon de kortste weg?
De kortste weg is niet altijd de snelste of de meest succesvolle. Is er niet juist meer aandacht nodig voor de werknemer in de organisaties zelf? De focus ligt nog erg vaak op de taak en het gedrag van de werknemer. Maar weten nu echt wat de werknemer drijft en motiveert? Hoe houden we deze vast en kunnen we ze verder ontwikkelen? Tijdens een functioneringsgesprek komt persoonlijke ontwikkeling wel aan bod maar het wordt al snel afgevinkt op het lijstje.
“Wil je een cursus volgen?” Veel medewerkers zeggen snel nee omdat ze niet graag naar een cursus gaan of niet goed kunnen inschatten wat ze dan kunnen doen. Voor de leidinggevende is deze ‘taak’ dan afgehandeld. Formulier ingevuld en klaar. Maar als je andere vragen stelt dan kan er veel meer uit een gesprek komen. En er zijn andere manieren om je vakspecialisten op te leiden. Zoals het vakmanschap leren van een oudere ervaren werknemer die dient als buddy op de werkplek. Ook hierin moet je wel investeren, door de ervaren werknemer coaching technieken bij te brengen.
Verder kijken dan je neus lang is
Je komt dus niet alleen aan nieuwe vakmensen via een opleiding. Kijk intern verder dan je neus lang is. Waarschijnlijk heb je al veel meer talent rondlopen binnen jouw bedrijf! Je zult er wel echt werk van moeten maken om daarachter te komen. Dat is vaak niet de kortste weg en daardoor kiezen we daar niet voor. Maar willen we vakspecialisten behouden, zullen we wel moeten!
Anneke Postma, adviseur opleiding en ontwikkeling, Kasgroeit
Bron: www.Floranews.com
|