zaterdag 22 juni 2024
FN TOP logo Beurs agenda sierteelt

FloraHolland gaat piekperiode in met extra maatregelen

FloraHolland gaat piekperiode in met extra maatregelen

FloraHolland laat weten dat het de piekperiode van 2023 in gaat met gebruikelijke én extra maatregelen. Dit met als doel om de eindtijden ook tijdens de piek vanaf april tot en met juni zo vaak mogelijk te kunnen halen. Per 3 april wordt daarom de logistieke werkwijze aangepast. De veiling gaat op alle locaties grover veilen en in Naaldwijk en Aalsmeer moet een versnelde start bij bloemen en eindsprint bij planten leiden tot betere en voorspelbare logistieke resultaten. 

FloraHolland geeft aan dat het net als vorig jaar een uitdagende piekperiode tegemoet gaat. Er is onzekerheid over de productie, omdat kwekers kosten besparen en kassen koud zetten. Maar zodra de temperaturen stijgen, verwacht de veiling een snelle stijging van aanvoer, net als vorig jaar. "Dat het druk wordt is zeker, maar wanneer het drukker wordt en hoe druk precies (volume) is lastig in te schatten." FloraHolland wil in elk geval geen herhaling van vorig jaar en neemt daarom extra maatregelen.

Grover veilen

Er wordt in principe gestart met dezelfde minimale veileenheid als normaal. Om het aantal transacties te beperken wordt de minimale veileenheid sneller opgehoogd. Hiermee beoogd de veiling 10 tot 15 procent minder transacties op de drukke dagen te realiseren. Grover veilen wordt gedaan voor productgroepen waar veilmeesters dit verantwoord vinden en in beperkte mate. Om te voorkomen dat kopers voor hun kleine transacties overstappen naar de klokvoorverkoop, maximeert FloraHolland daar de inkopen. "Op dit moment is voorverkoop maximaal 50 procent van het totale aanbod. Dit percentage gaat omlaag om te voorkomen dat er te veel transacties ontstaan." 

Versnelde start en eindsprint

Vanaf 3 april wordt gewerkt met een versnelde start bij bloemen en een eindsprint bij planten op de locaties in Naaldwijk en Aalsmeer. Het verdelen van bloemen krijgt een versnelde start, zodat deze zoveel mogelijk worden afgeleverd op de eindtijden.

Nadat het bloemenproces is afgerond, wordt een eindsprint bij planten ingezet en worden medewerkers van bloemen ingezet bij de planten. De planten worden hierdoor meer gespreid op dezelfde dag afgeleverd. Volgens de veiling zullen eindtijden tussen 12.00 en 14.00 uur normaal zijn en op echt drukke dagen wordt uiterlijk om 16.00 uur afgeleverd.

Geen herhaling van afgelopen jaar

FloraHolland zegt er alles aan te doen om gereed te staan voor de komende piek. "Dat doen wij bijvoorbeeld door continu nieuw personeel te werven, kantoormedewerkers als piekhulp in te zetten, het instellen van vroeg-veildagen en te zorgen voor extra logistieke middelen. Maar er is meer nodig!" Daarom is de veiling in november al met kwekers en kopers in gesprek gegaan. "Niemand wil een herhaling van afgelopen jaar en dat kunnen we alleen als sector samen realiseren. Met elkaar hebben we besproken wat dan wel zou kunnen." Hierbij zijn een aantal opties ter sprake gekomen, die samen met kwekers en kopers onderzocht zijn op (on)wenselijkheid en haalbaarheid. Versnelde start bloemen, eindsprint planten en grover veilen nu dus toegevoegd aan het totale pakket aan maatregelen voor een succesvolle piekperiode.


Leandra de Boef | 08-02-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS