Aangescherpte STAP-regeling herstart 28 februari
 De aangescherpte versie van de STAP-regeling herstart op 28 februari aanstaande. Eerder werd besloten het januaritijdvak voor het aanvragen van STAP-bugdet uit te stellen omdat sprake zou zijn van misbruik en oneigenlijk gebruik van het STAP-budget. De afgelopen weken heeft het ministerie van SZW samen met partners binnen STAP maatregelen genomen om voortaan te voorkomen.
Maatregelen
Zo komt er onder andere een begrenzing van 300 toekenningen per opleiding van één opleider per kalenderjaar. Ook worden opleiders die snoepreisjes of cadeaus aanbieden aangepakt en is de definitie van scholing aangescherpt. Ook worden de toegewezen subsidies na iedere aanvraagperiode openbaar gemaakt. Daarnaast is afgesproken dat keurmerken vooraf gaan controleren of opleidingen van opleiders met hun keurmerk voldoen aan de voorwaarden van STAP. Bekijk hier een overzicht van de nieuwe maatregelen.
Uitsluiting bij misbruik
Opleiders worden vooraf actief geïnformeerd over de voorwaarden voor STAP-budget en moeten verklaren dat de door hen opgevoerde scholingsactiviteiten voldoen aan de voorwaarden van STAP. Bij misbruik kan de minister van SZW opleidingen én opleiders voortaan uitsluiten van STAP.
Lerende regeling
Met ministerie van SZW geeft aan dat het STAP-budget een lerende regeling is. Dat betekent dat de regeling continu wordt geëvalueerd en verbeterd. Zo komen er later dit jaar bijvoorbeeld extra middelen binnen het STAP-budget vrij voor mensen met maximaal een MBO 4-diploma. Ook wordt er gekeken naar het mogelijk maken van subsidies voor meerjarige scholing via STAP en komen er strakkere regels rond buitensporige prijsverhogingen voor scholingsactiviteiten. Tot slot gaat het ministerie ook onderzoeken hoe het STAP-budget meer ingezet kan worden voor (om)scholing naar maatschappelijk cruciale sectoren.
Leandra de Boef | 07-02-23 |
|