zaterdag 25 maart 2023
Beurs agenda sierteelt Nima Sierteelt Marketing Event topbanner

Minder subsidie voor energie-efficiŽntie glastuinbouw

Minder subsidie voor energie-efficiŽntie glastuinbouw

Het subsidiepercentage in de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) wordt teruggeschroefd naar 20 procent. Dit maakte Wilco Wisse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) afgelopen woensdag bekend tijdens een van de workshops op het Lichtevent van Kas als Energiebron. Tot vorig jaar was dit percentage nog 25 procent.

Ook wordt de categorie 'ledverlichting' voor de komende subsidieaanvraag losgetrokken van de overige verduurzamingstechnieken die voor de regeling in aanmerking komen. Dit heeft voglens Wisse te maken met de extreem hoge vraag naar ledverlichting. Afgelopen jaar werden er in totaal 206 subsidieaanvragen gedaan voor ledverlichting. In totaal was voor alle technieken ‘slechts’ 60 miljoen beschikbaar. Uiteindelijk is hiervan 50 miljoen toegekend aan 154 aanvragen voor ledverlichting. Om de andere technieken een eerlijke kans te geven op subsidie binnen de EG-regeling komen er nu dus twee subsidiepotjes, één voor ledverlichting en één voor de overige technieken. Dit zijn: een tweede energiescherm, aansluiting op warmtenetwerk of -cluster, aansluiting op biogas- of kooldioxidenetwerk of -cluster, luchtbehandelingssysteem, hogedrukvernevelingsinstallatie voor kaskoeling en energiescherm, inclusief ophogen kas en verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR-coating.

Het budget voor 2023 is nog niet bekend en ook de verdeling over de twee potjes niet. Er zou net als vorig jaar waarschijnlijk gestart worden met 12 tot 14 miljoen euro. Het lijkt onwaarschijnlijk dat er uiteindelijk weer 60 miljoen beschikbaar zal komen. Dit betekent dat er ook dit jaar opnieuw sprake zal zijn van een overtekening van de subsidieregeling. Voorheen was het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’, maar daar is nu geen sprake meer van. Bij overtekening wordt dit jaar, op verzoek van de sector, gewerkt met verloting. Het streven van RVO is, om de subsidieregeling in april open te stellen.


Redactie Floranews | 03-02-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS