maandag 4 maart 2024
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Signify werpt nieuw licht op groei met datagestuurde belichting

Signify werpt nieuw licht op groei met datagestuurde belichting

Het is het tijdperk van de autonome teelt, waarin telers door kunstmatige intelligentie en datagestuurde oplossingen beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen over hun teelt en zelfs delen van hun productie kunnen automatiseren. Autonoom telen is de laatste jaren een grote hype geworden. En die hype wordt werkelijkheid nu steeds meer leveranciers datagestuurde oplossingen en diensten introduceren.

Er zijn veel factoren die bijdragen tot de resultaten in de kas. Deze omvatten klimaatbeheersing, irrigatie, substraat, zaden, veredelingskwaliteit, en natuurlijk belichting. Signify kent een lange geschiedenis in het beter laten werken van licht voor telers. Die innovatie wordt vandaag de dag nog steeds voortgezet."We komen met een compleet programma dat op het gebied van datagedreven belichtingsoplossingen leidend zal zijn voor de sector", zegt Kay Rauwerdink, Program Manager Horti Data Driven Solutions bij Signify. "Nieuwe ontwikkelingen in de functie van belichting ondersteunen het vakmanschap van LED-telers om zowel de kwaliteit van hun gewassen als de resultaten van hun bedrijf te verbeteren. We ontwikkelen een nieuw licht op teelt."

Kunstmatige intelligentie in de kas

We zien het in allerlei sectoren, van banken en verzekeringen tot gezondheidszorg en productie. Organisaties verzamelen en analyseren grote hoeveelheden data met behulp van algoritmes, ook wel kunstmatige intelligentie (AI) genoemd, om inzichten te krijgen en zo beter onderbouwde zakelijke beslissingen te nemen.

Moderne kassen zitten vol met sensoren om parameters als temperatuur, CO2, luchtvochtigheid en voedingsstoffen te meten. Dit levert grote hoeveelheden gegevens op. Technologische toeleveranciers introduceren op hun beurt dataplatforms die telers kunnen gebruiken om deze gegevens te verzamelen, op te slaan en te analyseren.

Om datagestuurde belichtingsoplossingen te kunnen gebruiken, moet de data toegankelijk zijn. Signify installeert geen eigen sensoren, maar gebruikt datapunten die al ergens in de klimaatcomputers van kassen zijn opgeslagen. "Telers willen werken vanuit één platform en één gebruikersinterface. Daarom ontwerpen we onze datagestuurde belichtingsoplossingen om zo veel mogelijk op bestaande dataplatforms te functioneren", aldus Rauwerdink.

Signify is al vele jaren toonaangevend in de tuinbouwsector dankzij de beste belichtingsoplossingen en -recepten. Door data en algoritmes aan deze mix toe te voegen, leidt het bedrijf klanten richting een nieuw tijdperk en zet het opnieuw een belangrijke stap om de functie van licht te verbeteren. Een van de zwaartepunten ligt momenteel op technologie die gegevens gebruikt om belichtingsapparatuur intelligenter te regelen, in het bijzonder via het Philips GrowWise Control System.

"Energiekosten zijn een belangrijk en actueel onderwerp", vertelt Rauwerdink. "We onderzoeken oplossingen om externe gegevens, zoals energieprijzen, te integreren in de belichtingsstrategie van de teler. Dit kan een sterke business case opleveren." LED-belichting is al zeer efficiënt; datagestuurde belichting biedt telers nog meer mogelijkheden om het energieverbruik de hele dag te sturen en zo de kosten te verlagen.

Digitalisering van support door plantspecialisten

Plantspecialisten van Signify bieden wereldwijd post-sales support en helpen telers het maximale uit hun LED-investeringen te halen. Deze ondersteuning omvat periodieke gesprekken over de beste belichtingsstrategie voor de specifieke teelt en situatie van elke teler. De kennis van de specialisten is cruciaal voor een succesvolle teeltstrategie en bedrijfsvoering in de kas.

"Het aantal projecten stijgt explosief", vertelt Rauwerdink. "Hierdoor zien we een enorme toename van het aantal aanvragen voor de ondersteuning door plantspecialisten. De uitdaging is om slimme en efficiënte manieren te vinden om onze groeiende wereldwijde klantenkring te bedienen met onze beschikbare plantspecialisten."

Op afstand toegang krijgen tot klimaat- en gewasdata is een deel van het antwoord. Dankzij dataopslag in de klimaatcomputers van de deelnemende telers krijgen de plantspecialisten  - na toestemming van de telers - op afstand realtime toegang tot hun gegevens. Dit helpt bij het opstellen van de meest optimale belichtingsstrategie.

Signify is ook bezig met de ontwikkeling van tools voor besluitvorming over belichting op basis van algoritmes. Het systeem analyseert de gegevens en geeft advies op maat voor het specifieke gewas en de specifieke situatie van elke teler. "We kunnen de teler zelf ook op afstand toegang geven tot de data en tools. Dit vermindert hun afhankelijkheid van de plantspecialist en geeft de teler zelf meer inzichten op het gebied van zijn belichting."

Vertrouwen en transparantie in zowel privacy als veiligheid

Het tijdperk van autonoom telen biedt enorme kansen. Maar zoals in alle sectoren die een digitale transformatie ondergaan, zal het ook een aantal essentiële vragen oproepen over privacy en gegevensbeveiliging. Waar wordt mijn data opgeslagen? Hoe veilig is deze opslag? Wie heeft er toegang tot mijn data? En wat wordt er mee gedaan?

“Dit zijn voor ons geen nieuwe onderwerpen,” vertelt Rauwerdink. "We leiden meer sectoren naar de voordelen van datagedreven belichting, zoals bijvoorbeeld de binnenverlichting voor magazijnen en kantoren. Onze belangrijkste uitgangspunten zijn vertrouwen en transparantie. Er wordt altijd een officiële overeenkomst met de klant gemaakt over welke data we gaan verzamelen en hoe we die gaan gebruiken."

Datagestuurde belichting biedt wereldwijd voordelen

Het aantal LED-installaties neemt wereldwijd elk jaar toe. Dat is helemaal in lijn met de mondiale trend naar meer hightech tuinbouw, waarbij belichting een cruciaal element is. Hoe telers precies voordeel zullen halen uit datagedreven belichtingstechnologie hangt af van hun huidige situatie.

Veel telers hebben al een goed ontwikkeld bedrijf met veel teeltkennis. "Zij profiteren vooral van tools die routinetaken verminderen en hun besluitvorming automatiseren. Zo kunnen ze hun operationele kosten verlagen, de oogstopbrengst en kwaliteit verhogen en de gewasopbrengst beter voorspellen. Bij bedrijven die jonger en nog minder ervaren zijn, kunnen we met data-analyse in de cloud en toegang op afstand telers helpen met tools en kennis die anders niet zo gemakkelijk beschikbaar zouden zijn."

Koplopers in datagestuurde belichting

Waar telers zich ook bevinden, één ding is zeker: digitale transformatie is een baanbrekende kracht. Het brengt nieuwe uitdagingen en mogelijk grote voordelen met zich mee voor vrijwel elke bedrijfstak. Het telen in kassen met LED-technologie is hierop geen uitzondering.

"Wij investeren fors om ons te profileren op het gebied van datagestuurde belichting. Telers die deze nieuwe technologie omarmen, kunnen daarmee een groot concurrentievoordeel behalen", concludeert Rauwerdink. 

 


Redactie Floranews | 01-02-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS