zaterdag 25 maart 2023
Nima Sierteelt Marketing Event topbanner Beurs agenda sierteelt

Sprinklr verlegt focust van winstmaximalisatie naar het vergroten van biodiversiteit

Sprinklr verlegt focust van winstmaximalisatie naar het vergroten van biodiversiteit

De eigenaren van Sprinklr hebben het bedrijf officieel overgedragen aan de missie: het vergroten van biodiversiteit. Hiermee leggen ze vast dat de onderneming niet langer een middel is om geld aan te verdienen, maar om de missie mee te dienen. Suzanne van Straaten, Liedewij Loorbach en de aandeelhouders hebben plantenwebshop Sprinklr uit het systeem van focus op winstmaximalisatie gehaald en verschoven het naar een systeem waarin de nadruk ligt op het creëren van maatschappelijke waarde. Ze hebben de bedrijfsstructuur zo aangepast dat de onderneming niet langer een middel is om geld aan te verdienen, maar het bedrijf een middel is om de missie te dienen. 

Deze ondernemingsvorm heet Steward-ownership, waarin vastgelegd wordt dat winst bedoeld is voor de missie. Sprinklr B.V. is straks in handen van een stichting, die als enige taak heeft om erop toe te zien dat het bedrijf geleid wordt volgens de missie: het vergroten van biodiversiteit.

Sprinklr hoopt dat biologische kweek veel groter wordt en dat meer kwekers biologisch gaan kweken. LLoorbach: “Nog steeds worden de tuinplanten die je in tuincentra ziet gekweekt met pesticiden en kunstmest. Slecht voor onze gezondheid en onze leefomgeving”. Van Straaten vult aan: “Wij vinden dat biologische bollen en planten de norm moeten zijn, zodat iedere Nederlander vanuit zijn eigen tuin of balkon iets positiefs kan doen voor biodiversiteit. Met de stap naar deze nieuwe ondernemingsvorm zorgen we ervoor dat deze missie altijd op nummer 1 zal staan”.

Door druk van aandeelhouders laat menig bedrijf zijn impactvolle missie en droom varen en staat financiële groei voorop. De investeerders van Sprinklr kozen er juist bewust voor om mee te gaan in het nieuwe bedrijfsmodel. Arne Driessen van Golden Bird Impact Investment zegt hierover: “Financieel rendement blijft een belangrijke voorwaarde voor een investering en een toekomstbestendig bedrijf. In het geval van Sprinklr maakt het beperken van rendement méér impact mogelijk. Gezien de urgentie van herstel van biodiversiteit staan we hier voor 100% achter”. Investeerder Chris van den Aker: “Het past in deze tijd waarin je een verschuiving ziet van consumeren en winst genereren naar zingeving en purpose”.

Sprinklr verkoopt online biologische tuinplanten, bloembollen en zaden. Hierbij worden geen pesticiden en kunstmest gebruikt. Het bedrijf had in 2022 een jaaromzet van 1.9 miljoen euro.


Leandra de Boef | 27-01-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS