zondag 26 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Chrysantenkweker Van Wordragen stuurt takstrekking met stuurbaar verrood

Chrysantenkweker Van Wordragen stuurt takstrekking met stuurbaar verrood

Chrysantenkweker Van Wordragen heeft 4,3 hectare SON-T-belichting vervangen door led-groeilampen met stuurbaar verrood. Het is daarmee het eerste bedrijf in Nederland dat gebruikt maakt van een stuurbaar verrood-groeilamp om de taklengte beter te kunnen sturen

“Natuurlijk vormden de hoge energieprijzen een belangrijke reden voor de overstap naar Full led,” legt eigenaar Hein van Wordragen uit. “Maar wat voor mij de doorslag gaf, was het onderzoek van de WUR naar het sturen van de strekking en reactietijd met verrood licht.” Daaruit bleek dat de taklengte bij chrysanten met Full led goed stuurbaar is door aan het einde van de dag na te belichten met 30 minuten 20 μmol/m²/s verrood licht. Hiermee maakt het onderzoek een einde aan de vrees onder chrysantentelers dat het gebruik van Full led mogelijk zou kunnen leiden tot te korte bloemtakken in de winter. Een verder voordeel van een dergelijke verrood-behandeling is een mogelijke verkorting van de teeltduur met enkele dagen en minder sprot onderin het gewas.

De Full led installatie inclusief lichtspectrum met stuurbaar verrood is een techniek van Signify en wordt op de IPM geïntroduceerd. Het bestaat uit de Philips GreenPower led toplighting force met een energie-efficiënt spectrum met rood, wit en blauw licht en daaraan toegevoegd verrode leds die apart aangestuurd kunnen worden voor betere strekking.

“Ik had veel vertrouwen in het onderzoek van de WUR en heb uiteindelijk contact opgenomen met Signify,” aldus Van Wordragen. “Zij kwamen vervolgens met de suggestie voor de Philips GreenPower LED toplighting force dynamic met stuurbaar verrood licht.” Leontiene van Genuchten, Plant Specialist bij Signify, legt uit: “Met stuurbaar verrood hebben we in het verleden al proeven gedaan, maar toen ging de vraag vooral om teeltsnelheid in plaats van strekking. Dat komt ook omdat er toen nog veel hybride belichtingssystemen waren waarbij strekking geen probleem was. Maar als je dan de uitkomsten van het onderzoek van de WUR ziet en je merkt wat voor impact dit heeft, zorgen we natuurlijk graag dat er een oplossing komt!”

Inmiddels heeft verder onderzoek door de WUR aangetoond dat het nabelichten met verrood ook positieve effecten op de strekking van het gewas heeft wanneer korter en met slechts 10 of zelfs 5 μmol/m²/s verrood wordt belicht. Daarnaast zal ook de praktijktoepassing bij Van Wordragen komende winter veel nieuwe informatie en inzichten opleveren. “We gaan veel leren met zijn allen,” aldus Van Wordragen. “Tot nu toe zijn de resultaten erg bemoedigend.” Ook Signify is hier nauw bij betrokken. Van Genuchten: “We proberen iedere week een veldje te oogsten om te bekijken hoe lang de takken zijn. Als je dat dan afzet tegen de gebruikte hoeveelheid verrood en het eventueel gebruik van remmiddelen, geeft dat veel inzichten. We willen in kaart gaan brengen in welke periode je vooral verrood nodig hebt en waar je dat eventueel nog zou kunnen afschalen; als je energie gebruikt, moet het immers wel nut hebben.”

Van Wordragen is de eerste chrysantenteler in Nederland die op deze manier in de praktijk werkt, maar hij wilde zich geen proefkonijn voelen. Wel erkent hij zijn pioniersfunctie: “We zijn in de chrysantenwereld redelijk open naar elkaar en delen onderling relevante informatie voor de teelt. Dat gaan wij hiermee uiteraard ook gewoon doen. Het zal misschien niet de enige oplossing zijn om met de huidige ontwikkelingen de toekomst van de Nederlandse tuinbouw veilig te stellen, maar het is absoluut een heel grote en belangrijke eerste stap!” 


Redactie Floranews | 20-01-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS