dinsdag 23 juli 2024
FN TOP logo Beurs agenda sierteelt

FNV niet akkoord met eindbod cao glastuinbouw, wel cao-akkoord met CNV

FNV niet akkoord met eindbod cao glastuinbouw, wel cao-akkoord met CNV

Vakbond CNV is akkoord met het eindbod van de werkgevers in de glastuinbouw, maar vakbond FNV niet. Het heeft daarom woensdagavond een nieuw overleg gevoerd met de werkgeversorganisaties. Zonder resultaat. Volgens de bonden kwamen de werkgevers met lege handen en gingen zij op geen enkele toenadering van de bonden in.

"De werkgevers steken écht hun kop in het zand voor het koopkrachtverlies van hun werknemers door de hoge inflatie." aldus Leo van Beekum, bestuurder FNV Agrarisch Groen. De vakbond denkt aan het opzetten van acties bij de glastuinbouwbedrijven. Van Beekum sluit een staking niet uit. De vakbond heeft inmiddels ook een petitie opgezet voor een beter loonbod.

Van Beekum: "Het minimumloon is per 1 januari 10 procent gestegen, maar het loon van de overige werknemers niet. Op deze manier worden de ervaren mensen op de werkvloer met verantwoordelijk werk, bijna hetzelfde beloond als werknemers met minder ervaring." De overige werknemers krijgen een loonsverhoging van in totaal 5 procent, verdeeld in twee stappen: per 1 januari 2023 stijgt het loon met 3 procent en per 1 juli nog eens met 2 procent bij.

Volgens de vakbond schermen werkgevers met verhalen over talloze faillissementen in de sector om onder een fatsoenlijke salarisverhoging uit te komen. Van Beekum: "Wij hebben gisteravond nog een oplossing geboden om bedrijven in zwaar weer tijdelijk te ontzien. Dit gebaar werd niet opgepakt." De vakbond ziet zelf dat er weinig faillissementen waren. Van Beekum: "Er zijn bedrijfssluitingen geweest, maar dat was een eigen keuze. Ook daar werd de rekening bij werknemers neergelegd." Daarnaast blijven de werkgevers volhouden dat ze in zwaar weer verkeren, ondanks dat de prijzen voor energie weer dalen. 

Met het verwerpen van het eindbod van de werkgevers hebben de leden volgens de vakbond duidelijk laten weten dat de maat vol is. De FNV is met de leden in overleg over de vervolgstappen. Acties worden niet uitgesloten.

Leden van CNV zijn wel akkoord gegaan met het eindbod dat de glastuinbouwwerkgevers hebben neergelegd. "Het is niet helemaal waar we op hebben ingezet, maar ze zien wel een plus. Ze hebben liever een wat magere cao dan dat ze helemaal met lege handen staan", aldus CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar. "Behoud van werk is ook belangrijk." De bond heeft deze week nog wel een poging gedaan om die loonsverhoging nog iets op te rekken, maar de werkgevers hebben voet bij stuk gehouden.

Glastuinbouw Nederland laat weten het jammer te vinden dat vakbond FNV niet akkoord is gegaan. Tegelijkertijd is het blij dat er wel cao-akkoord is met het CNV en dat er weer een basis is voor de sector.


20-01-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2407Groen-DirektNajaarsbeurs


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS