Omzet FloraHolland in 2022 toch door grens van 5 miljard euro heen
Ondanks de dalende omzetcijfers van de afgelopen tijd is de omzet van Royal FloraHolland in 2022 toch door de grens van 5 miljard euro heen gegaan. Dat meldt CEO Steven van Schilfgaarde in zijn column. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis dat FloraHolland deze magische grens doorbreekt. Als kanttekening meldt Van Schilfgaarde wel dat de omzet wel 600 miljoen euro lager was dan een jaar eerder. De CEO stelt dat het een moeilijk en onvoorspelbaar jaar was.
Verder gaat hij in de column niet in op de cijfers over het jaar 2022. Wel heeft hij het over het vormgeven van de 'coöperatie van de toekomst'. Dit zou de komende zes maanden moeten gaan leiden tot nieuwe bindingsvormen en nog nader in te vullen gebruikspakketten. Volgens de CEO werkt het one-size-fits-all principe niet meer.
Ook wordt er gewerkt aan een nieuw ritme voor de sector. De CEO stelt dat het niet meer houdbaar is om elke veildag om 6 uur te starten en vervolgens binnen een paar uur de producten bij de klant af te leveren. Er wordt gewerkt aan een complexe puzzel van het nieuwe veilen en de nieuwe logistiek. Volgens Van Schilfgaarde moet een nieuw systeem uiteindelijk gaan zorgen voor meer efficiënte en kostenbesparingen bij alle schakels in de keten. De basis van de coöperatie zal straks gevormd worden door standaarddienstverlening, met aanvullende (betaalde) dienstverlening.
Prijzen voor bloemen in supermarkten moeten omhoog
Daarnaast ziet Van Schilfgaarde nog een uitdaging voor het lopende jaar: de prijs voor bloemen in de grote supermarkten moeten omhoog. Hij ziet dat de prijzen in de grote retail nu niet meebewegen met de kostenstijgingen in de keten. Dit betekent dat de consument nu voor dezelfde prijs een kleinere bos bloemen krijgt. Van Schilfgaarde zegt ook geschrokken te zijn van de presentatie van de bloemen bij de supermarkt waar hij zelf regelmatig komt. 'Er staan kleine bossen bloemen, zonder enige uitstraling. Dat is slecht voor de beeldvorming.' Zijn doelstelling voor dit jaar is dan ook om door ketensamenwerking de consument te verleiden om een meer reële prijs voor bloemen en planten te betalen. 'Anders is er voor kwekers geen droog brood meer te verdienen, met alle gevolgen van dien', stelt Van Schilfgaarde.
Redactie Floranews | 17-01-23 |
|