vrijdag 12 april 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Export bloemen en planten daalt in 2022 naar 7,1 miljard euro omzet

Export bloemen en planten daalt in 2022 naar 7,1 miljard euro omzet

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2022 met een omzet van 7,1 miljard euro. Dit is een krimp van 3 procent. De exportwaarde van snijbloemen kromp met 2 procent en komt uit op 4,4 miljard euro. De exportwaarde van planten kromp met 5 procent naar 2,7 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). Lees verder...

“Ondanks alle gevolgen van de energiecrisis en hoge inflatie hebben handelaren de krimp bescheiden weten te houden afgelopen jaar”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB.

De exportwaarde naar Duitsland en Verenigd Koninkrijk realiseerden een kleine krimp. De exportkrimp naar Frankrijk en België was daarentegen groter met respectievelijk 9 en 8 procent. De exportwaarde naar Polen bleef zo goed als gelijk en een opvallende flinke stijger in de top tien lijst was de Verenigde Staten.

De kosten nemen dit jaar naar evrwachting verder toe en de vraag is wat de inflatie voor effect heeft op de consumentenbestedingen. Als gevolg hiervan hebben met name leveranciers van retailers te maken met onzekerheden over het vaststellen van de leveringscontracten. “Het belooft opnieuw een spannend jaar te worden. We kijken er als sierteeltsector naar uit om consumenten ook dit jaar weer blij te maken met onze mooie bloemen en planten”, laat Mesken weten.


Redactie Floranews | 16-01-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS