zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

EPT zet grote stappen naar oplossing meermalig fust voor Europese plantensector

EPT zet grote stappen naar oplossing meermalig fust voor Europese plantensector

Volgens schattingen van de sector worden alleen al in Duitsland elk jaar 150 miljoen wegwerpplantentrays gebruikt. Dit levert jaarlijks 21 miljoen kilo kunststofafval op. De schattingen voor heel Europa lopen uiteen van 500 tot 700 miljoen wegwerptrays. Hoe groen is de groene sector nu eigenlijk? Sinds het voorjaar van 2021 werken toonaangevende bedrijven in de groene sector intensief aan deze vraag. Dit doen ze onder leiding van de Duitse Stiftung Initiative Mehrweg (SIM). 

Op 23 augustus 2022 richtten de groothandelsorganisaties BGI en VGB, de groothandels FleuraMetz/FM Group, mvb plants worldwide Marktverband Bremen GmbH en Sagaflor, alsmede de handelsondernemingen OBI, BAUHAUS en Hornbach de coöperatie Euro Plant Tray eG (EPT) op. Sindsdien hebben ook Dehner Gartencenter GmbH & Co. KG, Euroregionales Pflanzen Servicecenter EPS GmbH, Intermarkt Thielen Vertriebs GmbH, Südblume Vertriebs GmbH, Globus Fachmärkte GmbH & Co.KG en de Zwitserse Coop Genossenschaft zich bij EPT aangesloten. Daarnaast worden er met andere vooraanstaande ondernemingen in heel Europa gesprekken gevoerd. Met de oprichting van de coöperatie geven de deelnemers aan hoe serieus ze het  afvalprobleem nemen.

Marktintroductie voor seizoen 2024

Sinds de oprichting werken de leden in verschillende werkgroepen aan de details van de marktintroductie: In het voorjaar van 2023 worden 2 traymodellen intensief getest in verschillende toeleveringsketens, van producenten tot groothandelaars en eindverkoop in verschillende kanalen.
Een andere werkgroep buigt zich over het vereiste poolbeheer. Als eigenaar van de trays stelt EPT eG deze ter beschikking aan de sector. De EPT-leden stellen duidelijke eisen aan de gewenste verhuurmodellen en de verwachte diensten zoals reiniging, opslag en transport. Een aanbesteding is in voorbereiding. Het doel van zowel de werkgroepen als het EPT-bestuur is om in juni 2023 alle noodzakelijke beslissingen te nemen voor een tijdige marktintroductie voor het seizoen 2024.

Unieke aanpak

"We bouwen ons vliegtuig tijdens de vlucht", vertellen bestuursleden Thomas Berthold van FM Group, Dirk Bansemer van OBI en Flora Späth van VGB. "De EPT-aanpak is uniek. We werken samen aan onze toekomst, waarbij we kennis combineren en onze verwachtingen op elkaar afstemmen. In samenwerking met pan-Europese partners uit de hele toeleveringsketen. Dit leidt tot interessante discussies in de werkgroepen, maar ook tot resultaten die alle marktrelevante aspecten omvatten en zo de acceptatie van het toekomstige EPT-systeem op de lange termijn waarborgen."

"Als oplossing voor de Europese industrie is Euro Plant Tray eG een duidelijk voorbeeld van herbruikbare verpakkingen. Met het oog op de groeiende afvalberg en een dreigende klimaatcatastrofe is de inzet van de deelnemers uit de groene sector voor een duurzaam gebruik van hulpbronnen baanbrekend. Ik hoop van harte dat andere marktdeelnemers zich bij dit initiatief zullen aansluiten." Dr. Jens Oldenburg, directeur van de Stiftung Initiative Mehrweg (SIM, Stichting Initiatief Herbruikbare Verpakkingen).

Het Euro Plant Tray System wordt op dinsdag 24 januari 2023 tijdens het IPM Innovation Forum in een lezing aan de beursdeelnemers van de IPM Essen gepresenteerd. 


Redactie Floranews | 13-01-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS