zaterdag 22 juni 2024
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Basisscholen in Aalsmeer aan de slag met Tuinbouw Battle

Basisscholen in Aalsmeer aan de slag met Tuinbouw Battle

Deze week is op basisscholen in Aalsmeer het startsein gegeven voor de Tuinbouw Battle. Met speciale verlichting, een tijdschakelaar, uitgebreide instructie en hulp van vrijwilligers gaan leerlingen zelf tulpen kweken. Met de battle maken leerlingen kennis met deze innovatieve wereld waardoor ze in de toekomst wellicht kiezen voor een carrière in de tuinbouw.

Via het project maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de tuinbouwsector. Voor de bloemen en planten bedrijven in de regio Aalsmeer is het moeilijk om goed-gekwalificeerde medewerkers te vinden voor onder andere de logistiek, ICT, marketing, de teelt en techniek. De Tuinbouw Battle in de Greenport Aalsmeer wordt mogelijk gemaakt door Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centrale, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori en Greenport Duin- en Bollenstreek.

“De Tuinbouw Battle is een mooi project waar kinderen op een andere manier veel leren over de tuinbouwsector. Zo kunnen ze ervaren wat er allemaal komt kijken bij het kweken en verkopen van bloemen en planten. Ik hoop dat ze ontdekken hoe zij hun talenten kunnen inzetten. En misschien inspireert het ze wel om een beroep in de tuinbouwsector te kiezen”, aldus Wethouder Bart Kabout van onderwijs. 

Bij de battle zijn de leerlingen zelf verantwoordelijk voor het telen van de tulpen. Op de beide basisscholen zijn teeltkarren met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teeltlaag hangt ledverlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na vier weken zo’n vierhonderd tulpen geoogst. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Via dit project gaan de leerlingen ook op bezoek bij een tuinbouwbedrijf in de regio.

De Tuinbouw Battle is ook een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Er doen in drie rondes maar liefst vijftien klassen mee van basisscholen uit Aalsmeer, Uithoorn, Kudelstaart, Rijnsaterwoude en Hoofddorp. De leerlingen mogen zelf bedenken hoe ze hun tulpenoogst tegen een zo hoog mogelijke prijs verkopen: via een veiling, een evenement of verkopen van deur-tot-deur verkopen. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle. 


Redactie Floranews | 11-01-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS