woensdag 29 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

In dé Tuintrend van 2023 staat de natuur centraal

In dé Tuintrend van 2023 staat de natuur centraal

De belangrijkste tuintrend voor 2023 is volgens Tuinbranche Nederland Ode to Nature. Het betekent dat strakke vormen verdwijnen en dat de natuur centraal staat. Er is altijd en overal wel plek om te genieten van levend groen. Of het nu in eigen tuin is of op balkon of terras. Duurzaamheid en klimaatbestendigheid vormen steeds meer de basis voor de tuin. 

Het is de trend om de natuur vrij spel te geven zodat de tuin een verwilderd karakter krijgt met organische en grillige vormen. Bijvoorbeeld met kronkelige paadjes en wilde borders. In plaats van eentonig plantgebruik, zie je juist veel verschillende planten terug in de tuin.

Sierplanten worden afgewisseld met groenten en kruiden. Zo wordt de tuin ook een paradijs voor onder meer bijen, vlinders en vogels. In de tuin zie je overwegend groen- en bruintinten waarbij bloemen zorgen voor kleuraccenten. Welke kleur dat is, is van ondergeschikt belang. De gebruikte producten zijn van natuurlijke of gerecyclede materialen.

Ook wordt bestrating wordt vervangen door planten of maakt plaats voor halfverharding zoals houtsnippers of waterdoorlatende tegels. Dat draagt bij aan de natuurlijke uitstraling en zorgt er voor dat bij een flinke plensbui plasvorming wordt voorkomen. Het regenwater kan namelijk eenvoudig de bodem inzakken. Bovendien is het tijdens tropische zomerdagen in een omgeving met veel beplanting aanmerkelijk koeler dan in betegelde tuinen.

Terras en balkon
Heb je maar een paar vierkante meter tot je beschikking? Ook dan kun je vergroenen. Er zijn tal van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, hanging baskets of speciale bakken voor aan de balustrade. Iets meer plek? Maak van een oude vuurschaal een plantenbak voor op het terras. Door te kiezen voor een mix van planten ontstaat er als vanzelf een ‘mini-jungle’. Het natuurlijke effect kan worden versterkt door bijvoorbeeld afgezaagde boomstammen als bijzettafeltje of kruk te gebruiken.

Bij ruim 50 tuincentra in Nederland is een Groen Klimaatplein te vinden met slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en biodiversiteit stimuleren. 


Redactie Floranews | 10-01-23 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS