maandag 4 december 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Er is een tijd van komen en van gaan - #blog

Er is een tijd van komen en van gaan  - #blog

Er wordt weleens gezegd ‘er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan’. Na meerdere jaren blogs schrijven voor Floranews is er voor mij nu een tijd gekomen van ‘gaan’.
Kijk ik in mijn eigen administratie terug dan zie dat vanaf mei 2016 een vaste blogger geweest ben voor deze website. Maar daarvoor kwamen van mijn hand al enkele blogs.
Wat doe je dan met zo’n laatste blog? Ik dacht ik pik er een paar uit. Een aantal die ik erg leuk en/of waardevol vond om te schrijven. En misschien met de vraag er achter wat is er van geworden. Heb ik zaken zien veranderen daardoor of niet. Ook al is dat moeilijk te meten en/of te achterhalen.

#twuinbijt

We beginnen met een hashtag. Iets wat natuurlijk op de sociale kanalen sterk naar voren kwam. Terugkijkend kom ik uit op het jaar 2014. Een leuk berichtje op Floranews over het #twuinbijt :https://floranews.com/home_rubriek.php?q=twuinbijt. Sommigen zullen zich echt afvragen wat dat was. Het was een ontbijt met twitteraars uit de tuinbouw tijdens de Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer. Op vrijdag verzamelden zich voor de beurs een aantal twitteraars op de beursvloer. Zo konden de personen achter de twitternamen elkaar eens in het echt zien en zo persoonlijk kennismaken. Het was altijd erg leuk en gezellig. In het begin werden zelfs de #twuinboy en #twuinchick gekozen. Oftewel de ‘best’ twitterende man en vrouw uit de tuinbouw. Vanaf deze kant nog een keer dank aan de medeorganisatoren John van Uffelen en Hans Korbee en later Royal FloraHolland.

Het #twuinbijt van 2014

Helaas bestaat het #twuinbijt niet meer. Het aantal mensen uit de tuinbouw dat twittert is naar mijn idee ook gezakt. Er wordt steeds minder gebruik gemaakt van dat sociale kanaal. Maar wat misschien nog wel belangrijker is wat er achter zit. Door het #twuinbijt leerde je de twitteraars in het echt kennen. Volgens mij nog steeds een kracht van de sociale kanalen. Wie en/of wat zit er achter? De mensen in het echt leren kennen is natuurlijk veel belangrijker dan alleen via de platformen. Hoe zit dat bij jullie? Is dat ook een van de strategische waardes omtrent het inzetten van de sociale media kanalen?

Zijn de kliks clicks geworden?

Dan even terug naar Keukenhof. Wie is er niet geweest? De oh’s en de ah’s zijn er nog steeds. Terugkijkend op meerdere beurzen en/of andere evenementen zie ik nog steeds veel consumenten kliks maken van onze wonderschone producten. Ze vinden de bloemen en planten nog steeds erg mooi. Een geliefd item om op de foto te zetten. En laten we eerlijk zijn met onze mobieltjes gaat dat tegenwoordig wel wat beter dan vroeger. Maar weten we van die kliks ook clicks op onze websites te maken? Komen ze er wel en doen we wel dat we hopen dat ze doen. Zie blog: https://floranews.com/nieuws.php?id=9462
Werkelijk waar je ook komt, is het op een beurs, zijn het de FlowerTrials, is het de Floriade of zo maar ergens anders; er worden zoveel foto’s gemaakt van onze producten dat je je soms niet eens af wil vragen hoeveel dat er per jaar zijn. Ontelbaar schat ik in. Met andere woorden, de consument vindt het erg mooi wat we maken.

Er worden veel foto's gemaakt op de Keukenhof

Daar moet toch veel meer mee te doen zijn? We moeten ze toch veel meer kunnen trekken naar onze mooie en fantastische producten. We kunnen ze toch maken tot echte fans en zo steeds meer waardevolle informatie delen met influencers. Welke naar mijn idee niet eens beroemd hoeven te zijn. Er is heel goed gebruik te maken van mensen met passie voor onze mooie producten. Geef de gebruiker via hen de meest belangrijke informatie die ze nodig hebben om optimaal te genieten van al het moois dat geproduceerd wordt.

Jullie hebben het toch al?

Video!! Een onderwerp waar veel over te vertellen was en is. In mijn blogs heb ik er regelmatig bij stil gestaan. Ik geloof zelf zo’n 23 keer. Het is een onderwerp wat mij nog steeds heel erg boeit. Bij het maken van een video kan je zoveel laten zien. Je kan een instructie geven en je kan zaken echt bewegend laten zien.
Benieuwd wie er nagedacht heeft over het nieuws van jouw bedrijf? Lees hier: https://floranews.com/nieuws.php?id=15914. Voor mij nog steeds een voorbeeld wat je er mee kan doen. Het maken van een nieuwsfeed kan nog steeds zeer interessant zijn. Je laat veel zien over ontwikkelingen, nieuwe producten, nieuwe ideeën, ontwikkelingen in de sector, nieuws waar je klanten op zitten te wachten, aantrekken van personeel, het verhaal van je personeel. En zo kan je nog wel even doorgaan.
Zie ik bedrijven video steeds meer gebruiken? Jazeker, en daar word ik erg blij van. Bewegende beelden met geluid zijn erg waardevol om te benutten. Bedrijven ontdekken steeds meer de kracht van video. En is altijd een professioneel video bedrijf nodig om het op orde te maken? Soms wel maar soms kan je zelf ook veel doen. Denk wel even aan goed licht en geluid.

Tiktok wie is daar?

In de loop der jaren ook heel wat keertjes stil gestaan bij ontwikkelingen in en op platformen. Wat is er zoal veranderd en wat is er nieuw bijgekomen. Veel kunnen we wel zeggen. Soms te veel om op te noemen of misschien zelfs om over na te denken.
Het platform Tiktok vormt zelfs voor mij wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Toen het een paar jaar geleden meer en meer onder de aandacht kwam was het een platform waar kinderen dansjes op gingen zetten. Dan denk je wel eens “gelukkig, dat zal snel voorbij gaan”. Maar wat schetst mijn verbazing steeds meer andere doelgroepen gaan het ook gebruiken. Niet alleen maar meer dansvideo’s maar complete series van productvernieuwingen staan er op.

Ook op Floranews kwam het aan bod, https://floranews.com/home_rubriek.php?q=tiktok. Zie ik in de tuinbouw het sterk naar voren komen? Misschien nog niet zo sterk zoals ik zou verwachten en misschien wel zou hopen. Dan hier ook mijn laatste tip en advies. Ik zou het zeker in de gaten houden. Het platform heeft ongekende mogelijkheden als het gaat om het maken van video’s en het toevoegen van effecten. Het laat ook zien dat gebruikers van het platform het juist leuk vinden als het misschien wat minder perfect in elkaar zit en er juist leuk mee om wordt gegaan.


Merken op tiktok (bron: https://www.adformatie.nl/contentmarketing/populairste-merken-op-instagram-en-tiktok)

Het gebruik van de stickers, effecten en allerlei teksten is niet voor niets sterk in ontwikkeling. Je maakt er zeker geen officiële bedrijfsvideo mee. Maar leuk verjaardagen in beeld brengen, nieuwe producten en noem alles maar weer op is juist leuk om te doen. Vraag het maar eens aan jonge personeelsleden op je bedrijf. Zij kennen de mogelijkheden wel en weten er goed mee om te gaan. Laat die jongeren maar eens aan jou zien wat er allemaal kan en wat er zoal van merken op het platform te zien is. Erg leuk...

Waren dit dan de leukste en/of scherpste blogs? Nee, zeker niet, maar zo maar een greep van zaken die mij op vielen. Als je nagenoeg om de week voor Floranews een blog mocht schrijven en dat vanaf mei 2016 gedaan hebt zijn er aardig wat verschenen. Ik heb het altijd met groot plezier gedaan. Het was voor mij ook erg leerzaam. Je duikt toch even in het onderwerp.

Ik hoop jullie wat aan het denken gezet te hebben als het gaat om de inzet van de sociale kanalen en het werken in en met de digitale wereld. Aan alles komt eens een eind. Rest mij weinig anders dan jullie te bedanken voor het lezen van de blogs en het aanspreken in real life over iets wat ik geschreven had. We zullen elkaar nog wel eens in een andere hoedanigheid zien en/of spreken.

Heel veel succes en plezier van en met de sociale kanalen!!

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
30-12-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS