vrijdag 1 december 2023
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Vilosa stapt als eerste kweker over op duurzame Pristine trays

Vilosa stapt als eerste kweker over op duurzame Pristine trays

Vilosa hoefde niet lang na te denken toen Modiform de nieuwe Pristine tray lanceerde. De trays zijn gemaakt van 100 procent gerecycled polystyreen en worden geproduceerd zonder kleurstof toevoegingen. Pristine betekent puur en ongerept, een toepasselijke naam voor de trays die gemaakt zijn van gerecycled materiaal in de zuiverste vorm.

Vilosa heeft als missie om iedereen blij te maken met hun planten. Niet alleen hun eigen klanten, maar ook de wereld. Duurzaamheid staat dus hoog in het vaandel. Rick van Luijk, commercieel manager Vilosa: “Toen Mark Bertens van Modiform ons op de lancering van Pristine wees, hoefden we niet lang na te denken. De Pristine trays hebben dezelfde kwaliteit die we gewend zijn, ze zijn prima te verwerken in onze processen en het is een duurzame keuze. We hebben geen enkele twijfel gehad om over te stappen. Wij geloven dat we als producent belangrijke keuzes maken, ook voor onze klanten. Hoe duurzamer wij werken, hoe duurzamer zij automatisch meeliften.”

Die overtuiging heeft Modiform ook. Mark Bertens, commercieel manager Modiform: “Modiform heeft een stevige duurzame ambitie geformuleerd, waarvoor we samenwerken met de hele keten en we voor 2025 nieuw plastic willen verbannen. Het sluiten van de materialenkringloop is daarbij onontbeerlijk. Omdat de Pristine trays geen nieuw plastic en extra kleurstof bevatten, kunnen we ze ophalen bij kwekers en intern recyclen. Daarna maken we er weer nieuwe recyclebare producten van. Wij willen het, net als Vilosa, voor onze klanten makkelijk maken om automatisch duurzaam te kiezen. Dit is een hele goede stap en Vilosa is een van de eerste kwekers die het volledige verbruik van zwarte trays omzet naar Pristine.”

Voorheen werden trays bijgestuurd met een kleine hoeveelheid kleuradditief, door dit achterwege te laten kan er een tintverschil ontstaan. Niet binnen één productierun, maar wel tijdens diverse productiemomenten. Volgens Rick is dat absoluut geen bezwaar of belemmering. De uniforme diepzwarte kleur is niet meer de norm, de mogelijke kleine afwijking laat juist zien dat het een duurzaam product is. Rick: “Wij kijken altijd naar de input en de output. Door het gebruiken van Pristine-trays vindt er geen degradatie op de gebruikte materialen plaats, want 100 procent van wat nu tray is, wordt weer tray.”

Kwekers die een duurzame omslag willen maken, kunnen de transporttrays al gebruiken. De kweektrays volgen later, de transitieperiode om alle trays uit te voeren in Pristine zal binnen een jaar plaatsvinden. Rick van Luijk: “In Modiform vinden wij een goede partner om samen de keten te verduurzamen. We hebben met eigen ogen gezien hoe Modiform in de eigen fabriek het recycleproces heeft ingeregeld, dat wekt niet alleen vertrouwen, wij weten zeker dat de afgedankte trays een nieuw leven krijgen.”


Redactie Floranews | 22-12-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS