donderdag 28 september 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Leren en ontwikkelen extra belangrijk deze winter #blog

Leren en ontwikkelen extra belangrijk deze winter #blog

Door de snelle stijging van de energieprijzen, zijn steeds meer glastuinbouwbedrijven genoodzaakt om ingrijpende beslissingen te nemen. Bedrijven gaan over op koud telen, laten een deel van hun kas leeg of zetten minder werknemers in. Heb jij hier ook mee te maken? Misschien verbaast het je, maar juist in deze tijd is de ontwikkeling van je werknemers extra belangrijk.

Ga in gesprek met je werknemer

Bij sommige glastuinbouwbedrijven is het een onzekere tijd voor zowel werkgever als werknemer. Bij werknemers leven er vaak veel vragen en onzekerheden. Het is extra belangrijk om in gesprek te blijven. Betrek werknemers bij je keuzes en informeer op tijd over beslissingen die ook voor hen gevolgen hebben. Werknemers zullen zich hierdoor eerder verbonden voelen met het bedrijf en minder onrust ervaren. Wil je weten hoe je dit gesprek het beste met je werknemers voert? Bekijk hier vier praktische tips van Kasgroeit.

Het belang van opleiden in deze winter

Een belangrijk onderwerp van gesprek blijft leren en ontwikkelen. Vaak wordt het nut van opleiden pas zichtbaar als ‘de nood aan de man komt’. Deze winter zien we dat in de glastuinbouw maar al te goed. Bedrijven stoppen of kunnen minder werknemers inzetten. Dit zorgt voor onzekerheden en twijfels bij werknemers. Vaak is dit moment van het jaar ook een moment om terug te blikken. We zien vaak dat werknemers tot het besef komen dat ze zichzelf meer hadden willen ontwikkelen.

Kijk vooruit naar de lange termijn

Leren en ontwikkelen kan zorgen voor meer betrokkenheid en binding met je bedrijf. Op langere termijn levert je dit minder uitstroom en meer kennis op om met je bedrijf te groeien. Wijs daarom nooit een verzoek van je werknemers af rondom leren en ontwikkelen.
Deze energiecrisis laat ons zien dat we moeten blijven investeren in leren en ontwikkelen. Ook als het moeilijk is. Het belangrijkste is namelijk om vooruit te kijken naar de lange termijn. Waar zitten de risico’s als ik te weinig aan opleiden doe? Uiteindelijk kan dit je veel geld gaan kosten.

Winterprogramma

Het kan zijn dat je niet goed weet waar je moet beginnen. Hoe zorg ik voor een goede ontwikkeling van mijn werknemers? Om medewerkers gemotiveerd aan het werk te houden is het voeren van voortgangsgesprekken en POP gesprekken zeer waardevol. Praat met elkaar en inventariseer de drijfveren en behoeftes. Kijk daarnaast naar het cursusaanbod. Deze winter zijn er veel opleidingen en cursussen te volgen. Kijk in het Winterprogramma van Kasgroeit voor de mogelijkheden.

Wil jij een opleidingsplan maken? Of wil je je bestaande aanpak evalueren en aanpassen. Neem dan contact op met mij of met een van onze andere adviseurs. Wij helpen je graag op weg.

Anneke Postma, Adviseur Opleiding & Ontwikkeling
Kasgroeit
 

Bron: www.Floranews.com
20-12-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS