zondag 26 mei 2024
Beurs agenda sierteelt 2403FlowerTrials

Wijzigingen criteria keurmerk Barometer Duurzame Bloemist

Wijzigingen criteria keurmerk Barometer Duurzame Bloemist

SMK (Stichting Milieukeur) heeft het gewijzigde certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist gepubliceerd. De wijzigingen gelden met ingang van 1 januari 2023 en gelden voor nieuwe en bestaande keurmerkhouders. Het College van Deskundigen Plantaardig heeft de criteria vastgesteld na evaluatie van de bestaande criteria en een openbare hoorzitting.

Met het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist tonen bloemisten aan dat zij duurzamer ondernemen. Dit doen zij door een duurzamere bedrijfsvoering en het inkopen van bloemen en planten die op een duurzamere manier zijn geteeld. De bloemist kan dit aantonen met een aantal erkende certificeringen, zoals MPS-A+, biologisch en On the way to PlanetProof. 

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de criteria:

- Voor de inkoop van duurzamere bloemen en planten wordt gewerkt met een correctiefactor om te komen tot een percentage. Biologisch/EKO heeft correctiefactor 3, On the way to PlanetProof en producten van bedrijven die ‘in omschakeling zijn naar Biologisch’ hebben factor 2, en MPS-A blijft op 0,5.

- Het GlobalG.A.P. certificaat met de IDA-module is extra opgenomen.

- Waardering voor vollegronds/-seizoen producten die met minder energie zijn geproduceerd
Deze waardering wordt toegevoegd en de producten krijgen een correctiefactor 0,5. De definitieve lijst met producten waarvoor deze waardering geldt, wordt begin december vastgesteld.

- Het transport van bloemen en planten gebeurt door bedrijfswagens met een schonere motor. Bloemisten die nog niet aan de eis voldoen krijgen via een vervangingsplan enige tijd om op termijn hieraan te voldoen.

- Het is voortaan ook voor bloemistenafdelingen binnen tuincentra mogelijk om specifiek afgebakend voor deze afdeling te certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemist.


Redactie Floranews | 25-11-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS