donderdag 23 mei 2024
2403FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Volledige controle over hoeveelheid licht in kas zonder hoge energiekosten

Volledige controle over hoeveelheid licht in kas zonder hoge energiekosten
Certhon heeft een nieuwe innovatie op kasgebied, de SupriSun. Het kasconcept geeft telers de volledige controle over de hoeveelheid licht dat de kas binnenkomt, maar dan zonder hoge energiekosten. “Je kunt het zien als indoor farm, maar dan zonder de hoge energiekosten, omdat je de krachten van de zon benut”, vertelt John van der Sande, Chief Innovation Officer. 
 
De SupriSun is een nieuw kasconcept met speciale schermdoeken en dimbare ledverlichting. Door de combinatie van deze twee kan de hoeveelheid licht optimaal geregeld worden. Volgens Certhon ligt de focus hierbij op zowel de homogeniteit als de regelbaarheid van het licht. "Hierdoor hebben we tevens een energiezuinige toepassing voor indoor farming. In het geval de kas gesloten blijft, zijn de teeltomstandigheden namelijk maximaal controleerbaar, kan optimaal worden ingespeeld op de plantbehoeften en benut je daarbij wel het licht en de warmte van de zon", aldus Van der Sande.
 
LED verlichting, ontvochtiging en andere installaties in klimaatkamers en kassen, vragen veel energie en elektriciteit. “Doordat de energiekosten de pan uit rijzen en stroomprijzen een knelpunt zijn voor veel indoor farming-projecten, is het noodzakelijk om met hoogwaardige technologische oplossingen te blijven komen”, geeft Van der Sande aan.
 
De nieuwe SupriSun kas draait niet alleen op energie, maar gebruikt daarbij de krachten van de zon. “Door de invloeden van de zon te combineren met de speciale schermdoeken, dimbare ledverlichting en de klimaatsystemen, bereik je een stuurbaar klimaat en een stabiele temperatuur- en lichtniveau. Op die manier bespaar je op de hoge energiekosten die bij een volledige indoor farm wel komen kijken.” Als de SupriSun kas gesloten blijft, krijgen ziekten en virussen ook geen kans, aangezien er geen interactie is met de buitenlucht. 
 

Leandra de Boef | 17-11-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

23 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2024 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS