Rabobank: minder snijbloemen en glasgroenten in 2023
Rabobank verwacht in 2023 een Nederlandse productiedaling van tussen de 7 en 10 procent voor snijbloemen en tussen de 5 en 10 procent voor glasgroenten. In beide gevallen is de verwachting dat de grootste afname in het eerste kwartaal zichtbaar zal zijn. Welke gevolgen dit heeft voor de markt en de rest van het jaar, is volgens de analyse van Rabobank-sectorspecialisten Lambert van Horen en Arne Bac, nog onduidelijk
De sectorspecialisten verwachten dat de jaarproductie van rozen door de hoge energiekosten 5 tot 10 procent lager uit zal komen dan in 2021. Deze daling voorzien zij ook in de productie van chrysant, lisianthus en gerbera. "Bij de teelt van gerbera is leegstand overigens niet direct aan de orde. Doordat er wel geluiden gaan dat oudere gewassen niet direct worden vervangen, verwachten we alsnog een productiedaling."
De markt voor potorchidieeën zit al langer in zwaar weer. Zo meldt Royal FloraHolland dat het verwacht komend jaar zo'n tachtig miljoen stuks phalaenopsis te verhandelen. "Door mogelijk nog kleine hoeveelheden buiten de veiling komt de jaarproductie uit op 85 miljoen tot 95 miljoen stuks. Dat is 30 procent minder dan één jaar geleden", aldus Bac en Van Horen. Ze verwachten verder dat ook Bromelia en Zamioculcas het lastig krijgen.
De situatie voor perkgoed ligt volgens de sectorspecialisten anders. "Perkgoed wordt vaak geteeld door grote telers die deze teelt in hun teeltschema gebruiken tussen de opkweek van groenteplanten. Zij telen vaak voor bouwmarkten en andere grote afnemers. Daardoor is hun teeltplan afhankelijk van de contracten die zij sluiten." Hierdoor is het volgens Bac en Van Horen lastig om een toekomstbeeld te schetsen.
Glasgroenten
Wat betreft glasgroenten rekenen zij met een 5 procent lagere paprikaoogst, in vergelijking tot 2021. "Daarbij moeten we ons ook realiseren dat de plantdatum voor paprika's in sommige gevallen met twee weken naar achteren is verschoven. Het Nederlandse aanbod zal hierdoor later op de markt komen." De productie van komkommers zal daarnaast naar verwachting zo'n 10 procent afnemen. "Aangezien komkommertelers meerdere keren per jaar planten, reageren zij scherper op hun individuele energiesituatie. In verband met dagprijzen en kortetermijncontracten, van één tot drie maanden, beslissen deze telers vaak pas kort van tevoren over hun exacte teeltplan", aldus Van Horen en Bac. Ze voorzien ook voor de productie van aubergines en aardbeien een daling.
Toeleveranciers
De genoemde productiedalingen voor snijbloemen, potplanten en glasgroenten raken ook de toeleveranciers in de tuinbouwketen. "Naast de kostenstijgingen waarmee ook zij geconfronteerd worden, loopt de bezettingsgraad terug door de genoemde productiedalingen bij telers. Bedrijven in de flexibele schil rond deze toeleveranciers krijgen als eerste te maken met de gevolgen", is te lezen in de Rabobank-analyse.
Afnemers
Ook heeft het kleinere aanbod effect op afnemers. Verwacht wordt dat de handel in (glas)groenten en snijbloemen meer naar het tweede en derde kwartaal zal verschuiven, waardoor elk bedrijf in de afzet geconfronteerd wordt met een nog scherpere arbeidspiek in die periode. Tegelijkertijd zien deze bedrijven, volgens de sectorspecialisten, in het eerste kwartaal waarschijnlijk een overbezetting.
Buitenland
Rabobank is er niet van overtuigd dat de gaten in de Nederlandse markt volledig opgevuld kunnen worden door buitenlandse producten. Daarvoor zouden de mogelijkheden bij buitenlandse telers te beperkt zijn.
Redactie Floranews | 17-11-22 |
|