woensdag 27 september 2023
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Royal FloraHolland verlengt beleid voor milieucertificering

Royal FloraHolland verlengt beleid voor milieucertificering

Royal FloraHolland heeft het huidige stimuleringsbeleid voor milieucertificering verlengd tot nader order. Met deze stap wil de veiling kwekers stimuleren om aantoonbare duurzaamheid door certificering hoger op hun agenda te zetten in het belang van de sierteeltsector. 

Dit wil Royal FloraHolland doen door hen te begeleiden, deelname makkelijker te maken en kleinschalige kwekers financieel te stimuleren. Op dit moment heeft 47 procent van de kwekers een milieucertificaat. Zij vertegenwoordigen 80 procent van de productomzet. Dit percentage ligt volgens de veiling lager bij de kleinschalige kwekers, waar dit onderwerp gevoeliger ligt. Royal FloraHolland wil het belang van duurzaamheid bij kwekers verhogen door het neerzetten van een sectorstandaard, omdat het belang van duurzaamheid bij consumenten en in de maatschappij meer en meer toeneemt.

Royal FloraHolland verwijst naar recent onderzoek in opdracht van Bloemenbureau Holland (BBH). Dit wees uit dat de consument duurzaamheid in de sierteelt belangrijk vindt en meer transparantie wil over duurzaamheid bij het aankoopproces. Gevraagd naar wie de verantwoordelijkheid moet nemen voor een duurzamere sierteeltsector, zijn de respondenten duidelijk. Dat moet de gehele keten doen waarbij de consument ook aandacht heeft voor de eigen rol. Dat is waarom Royal FloraHolland hierop blijft inzetten door kwekers te stimuleren en aan te moedigen aan de slag te gaan met certificering. Het in de zomer gestarte programma voor kleinschalige kwekers heeft op dit moment 39 deelnemers.

Kleinschalige lid-kwekers kunnen nog tot eind dit jaar gebruik maken van het eenmalige aanbod om een milieucertificaat te behalen met persoonlijke begeleiding én een eenmalige financiële tegemoetkoming. Daarnaast moedigt Royal FloraHolland – als lid van Floriculture Sustainability Initiative (FSI) - kwekers aan om ook met de andere certificaten van FSI2025 te beginnen, waaronder GAP certificering en sociale certificering. Hierin trekt het op met handelsbedrijven en de VGB, bijvoorbeeld door gezamenlijke voorlichting te geven aan kwekers.

In de komende tijd gaat Royal FloraHolland zich buigen over de vraag wat de meest wenselijke manier van handhaven is en wat een geschikte ingangsdatum hiervoor zou zijn. Daarnaast wordt bekeken hoe ook de andere FSI2025-certificaten (zoals GAP-certificaten en sociale certificaten) kunnen worden meegenomen. Kwekers en niet kwekende aanvoerders worden volgens de veiling tijdig geïnformeerd over de aanpak, zodat zij zich hierop kunnen voorbereiden.  


Redactie Floranews | 14-11-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Floranews tussen


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS