vrijdag 2 december 2022
Beurs agenda sierteelt FN TOP add

Royal FloraHolland zet scherper in op betrouwbare aanvoerinformatie

Royal FloraHolland zet scherper in op betrouwbare aanvoerinformatie

Royal FloraHolland wordt scherper op de betrouwbaarheid van aanvoerinformatie. Is de aanvoerinformatie niet helemaal correct of volledig, dan wordt deze in de loop van komend jaar door FloraHolland belast. Aanvoerders met een A-status in de Quality Index ontvangen een aanzienlijk lagere heffing dan op dit moment en die met een B-status blijven een vergelijkbare heffing ontvangen. Aanvoerders met een C-status krijgen een flink hogere heffing als voor of na het veilen een afwijking wordt geconstateerd op de aangevoerde klokpartij. De veiling streeft ernaar de aangescherpte regels op 1 april in te laten gaan.

"Betrouwbare productinformatie en -foto's zijn van cruciaal belang voor het goed functioneren van de digitale marktplaats en het bevorderen van de optimale inkoopbeleving van kopers", stelt de veiling. Het benadrukt wel dat niet elk foutje direct wordt afgestraft. Er wordt een foutmarge van 1,5 procent gehanteerd. "Dat betekent dat fouten binnen deze marge niet van invloed zijn op de individuele score." Ook geeft de afdeling Kwaliteit geen feitelijk oordeel over de intrinsieke kwaliteit van het product. Er wordt alleen gecontroleerd of de aanvoerinformatie correct is.
 

De veiling wil het aanvoeren met de juiste informatie stimuleren en zo groeien we in betrouwbaarheid. Kopers geven aan niet volledig te vertrouwen op de aanvoerinformatie van FloraHolland. Daarnaast zijn er ook kwekers die weinig of geen fouten maken en zich ergeren aan collega\'s die onbetrouwbare of onvolledige informatie opgeven.

Van de klokaanvoerders had begin dit jaar 16 procent een C-status. Zij voerden gezamenlijk 6 procent van het klokvolume aan. Volgens Royal FloraHolland resulteerde dat echter in 31 procent van alle koperklachten/-meldingen. Dankzij pro-actieve kwekersbegeleiding en het keurverzoek is het aantal verkopers met C-status volgens de veiling inmiddels al wel gedaald naar 13 procent.

 


Leandra de Boef | 07-11-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS