De 5 vragen aan... Kees de Haan
 Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Ik ben Kees de Haan, 59 jaar oud, en al 34 jaar winkelinrichter. Ik heb mijn eigen bedrijf opgericht in 1999. Daarin zijn mijn vrouw en ik we met 0 klanten en 0 medewerkers gestart. Het grote doel van mijn bedrijf is en was kennis en betrouwbaarheid bieden aan retailers in een periode waarin ze buiten de eigen comfortzone moeten werken. Bouw en verbouw zijn niet de specialiteiten van een retailer.
Kennis; ik verkoop nooit rekken. Altijd omzet per vierkante meter. Ik snap dat die rekken alleen een middel zijn, geen doel.
Betrouwbaarheid; snappen dat ons eindmoment voor de winkel het startmoment is. Het is niet zo dat later klaar zijn van de winkel een detail is in de lange tijd dat een winkel bestaat. Het is de enige kans voor de winkel op de perfecte eerste indruk.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?
Door mij en mijn bedrijf compleet te richten op een bepaald winkeltype, tuincentra, zijn we in staat onze klanten echt te helpen. We hebben ons in een relatief weinig geconsolideerd winkelkanaal een positie verworven, waarbij onze kennis klanten echt vooruit helpt. Dat is niet standaard voor een winkelinrichter. Gewoon is dat een winkelinrichter een oplossing biedt voor presentaties en voor storagecapaciteit van een winkel. Wij kijken naar koopgedrag, aanvullendheid van assortimenten, schakelingen tussen seizoenen, personele bezettingen en nog veel meer aspecten van winkeltje spelen. Kortom wij zitten meer op de definitie van het probleem van de klant. Daar helpen wij. Dat is redelijk uniek.
Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?
Vakmatig is er maar één soort nieuws waar ik altijd op aan ga. Al het nieuws dat betrekking heeft op verandering van koopgedrag van de consument. Dus volg ik alles wat betrekking heeft op online shopping, alles wat te maken heeft met blijvende verandering na Covid. Willen we massaal, op een kluitje, drukte of gaan we voor rust en lokaal. Ook volg ik alles als het gaat om prijselasticiteiten. De vraag of de klant nog wel wil betalen voor een duurder geworden product blijkt verrassend vaak positief uit te vallen. Maar hoe is dat deze keer? Dat wil ik volgen, proberen te duiden. Daarmee probeer ik niet achter de heersende mening aan te lopen maar mensen te helpen het juiste probleem op de lossen en niet steeds uit angst te handelen. Ondernemen is zeker ook aanvallen, niet alleen verdedigen..JPG)
Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?
Ik hoop dat de grote problemen in de wereld mij niet echt nodig hebben om tijdig te veranderen. In mijn domein, de tuincentra, wil ik nog graag verandering nastreven in de druktepatronen, de seizoenen. De retail in het algemeen en tuincentra in het bijzonder hebben een vermaak functie, het beroemde halve dagje uit. Die functie wordt 50 procent van de tijd goed tot best goed ingevuld. De andere helft van het jaar niet. Veel meer echte leuke periodes in het tuincentrum zou moeten kunnen. Veel minder echt niet leuke weken, zoals ombouwperiodes voor en na kerst is een pure noodzaak. Wat daar nu gezien wordt als onvermijdelijk, ‘we moeten nu eenmaal ombouwen’, is in werkelijkheid een proces. Een proces dat al jaren wordt gevolgd. Dat proces moeten we aanpakken
Wat ga je dit weekend doen?
Nooit heel veel. Tijd voor vrienden en familie, wandelen met de hond, sporten en sport kijken en misschien, toch nog 1 of 2 kerstshows bekijken.
Bron: www.Floranews.com
|